Collega notarissen met Hans Kazàn vergelijken

Illustratie Lotte Klaver

Wie? Twee notarissen tegen een collega van een ander kantoor Wat? Hoger beroep Waar? De meervoudige kamer van de civiele rechter in Amsterdam Wanneer? 4 februari 2014

Waarom?

Een aangeklaagde notaris mailde: „Ik denk dat Hans Kazàn van deze akte nog veel kan leren.” De man verrichte net als zijn collega’s opdrachten voor hetzelfde bedrijf. De aangeklaagde notaris kreeg een akte onder ogen en had daar stevige kritiek op die hij uitte in een mail naar de bedrijfsjurist van de opdrachtgever. Hij vond dat er onnodig „rechtsverhoudingen en voorwaarden werden gecreëerd” die er eerst niet waren. De twee andere notarissen vonden de bewoording respectloos, en de toon was volgens hun badinerend. Het zou een negatief effect hebben op het imago van de twee notarissen bij klanten. De twee vinden ook dat hij zijn kritiek eerst met hen had moeten bespreken. Toen ze later een uitgebreide motivatie van zijn kritiek vroegen, wilde hij die alleen tegen betaling geven. De notarissen vinden dat de aangeklaagde notaris zo misbruik van omstandigheden maakte.

De eis

De twee notarissen wilden een maatregel bij de Kamer voor het notariaat, maar daar vingen ze bot. Nu willen ze een oordeel van het gerechtshof.

De uitspraak

Kritiek geven op het werk van een collega mag zolang deze gefundeerd is en niet onnodig grievend. De aangeklaagde notaris mocht volgens het hof kritiek leveren al verdient het geen schoonheidsprijs dat hij over Kazàn begon „vanwege de negatieve bijklank die de vergelijking met het werk van een goochelaar in dit verband heeft”. De aangeklaagde notaris heeft snel zijn excuses aangeboden, al geloven zijn collega’s niet dat dit oprecht is. Ook had de notaris niet vooraf de kritiek hoeven te bespreken, vindt het hof. En de klacht over het factureren voor de uitleg: de man had al uitgelegd en beargumenteerd wat zijn kritiek was. De beledigde notarissen vroegen om meer uitleg en mogelijke oplossingen. Dat hij hier betaald voor wilde worden, vindt het gerechtshof niet onredelijk.

Ook bij het gerechtshof wordt de klacht van de „goochelende” notarissen afgewezen.