Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Toyota roept 1,9 miljoen Prius-auto’s terug om softwarefout

Toyota roept wereldwijd 1,9 miljoen van zijn hybride Prius-auto’s terug om een softwarefout waardoor de voertuigen vast zouden kunnen lopen. In Nederland worden bijna negentienduizend wagens van het model teruggehaald.

Prius-auto's van Toyota worden teruggeroepen.
Prius-auto's van Toyota worden teruggeroepen. Foto EPA / Kimimasa Mayama

Toyota roept wereldwijd 1,9 miljoen van zijn hybride Prius-auto’s terug om een softwarefout waardoor de voertuigen vast zouden kunnen lopen. Het Japanse autobedrijf kondigde vandaag volgens persbureau AP aan 997.000 Priussen in Japan, 713.000 in Noord-Amerika, en 130.000 in Europa en andere regio’s terug te roepen. In Nederland worden volgens persbureau Novum bijna negentienduizend wagens van het nieuwste Prius-model teruggehaald. Het gaat om auto’s die tussen maart 2009 en februari 2014 zijn gemaakt.

Door een probleem met de programmatuur die het systeem van de hybride auto’s bedient, kan een onderdeel kapotgaan dat energie in de batterij omzet in bruikbare energie voor elektromotoren. Dat kan ervoor zorgen dat het vermogen plotseling wegvalt en de auto’s tot stilstand komen of minder snel kunnen rijden, of dat waarschuwingslichten aangaan.

Toyota zou vierhonderd meldingen van de fout in Japan en de VS hebben gehad. Er zijn volgens Toyota geen ongelukken of gewonden gemeld als gevolg van het probleem, maar het autobedrijf ziet zich toch genoodzaakt de wagens terug te roepen voor een software-update. Alle eigenaren van een problematische Prius worden door Toyota zelf benaderd.

Rond het eind van 2009 en begin 2010 moest Toyota ook al miljoenen auto’s terughalen. Toen waren het er zo’n 14 miljoen door fouten met vloermatten, gaspedalen en remmen. Zo konden gaspedalen vast komen te zitten en reageerden de remmen soms te laat.