Tien mensen aangeklaagd voor Duisburgse Love Parade-ramp

De tunnel waar in 2010 na afloop van de Love Parade veel mensen om het leven kwamen door verdrukking.
De tunnel waar in 2010 na afloop van de Love Parade veel mensen om het leven kwamen door verdrukking. Foto ANP / Marcel van Hoorn

In Duitsland zijn tien mensen aangeklaagd voor de ramp die na afloop van de Love Parade in Duisburg in 2010 plaatsvond. Dat meldt persbureau AP. Tijdens het festival kwamen in een tunnel door verdrukking 21 mensen om het leven.

Het gaat om vier medewerkers van de organisatie en zes van de stad Duisburg. Ze worden aangeklaagd voor doodslag en mishandeling en kunnen maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen, aldus aanklager Horst Bien. Ze zouden veiligheidsprocedures niet hebben nageleefd en in de voorbereiding van het evenement forse steken hebben laten vallen. De vervolging van zes anderen is eerder gestaakt; tegen hen was te weinig bewijs.

De slachtoffers die omkwamen bij de ramp waren tussen de 18 en 38 jaar oud. Onder hen waren onder anderen mensen uit Spanje, Australië, Italië. Bosnië, China en Nederland.

‘Festival had nooit in Duisburg mogen plaatsvinden’

De organisatie kreeg na afloop van de Love Parade veel kritiek. Het feest had er nooit mogen plaatsvinden. Dat werd het jaar daarop door de Duitse justitie bevestigd. De organisatie had nooit een vergunning mogen krijgen. Ook meende het Duitse Openbaar Ministerie dat de politie bij de ramp fouten had gemaakt.