Tegendraadse pestfilm durft complexe emoties aan

Modulf is een echte superheld. De elfjarige jongen wordt gepest op school, en niet zomaar een beetje. Maar hij heeft voor zichzelf besloten dat hij zich dat maar moet laten welgevallen zodat de andere kinderen op school tenminste niet het slachtoffer worden van pestkoppen Jørgen en Frank. Dus hij vangt vrijwillig de klappen op. En als de leraar er iets van zegt, dan doet hij gewoon of hij onzichtbaar is.

Zijn kleine heldendaden zijn voor hem bovendien een manier om met de dood van zijn vader om te gaan: de ontbrekende held in zijn leven. Daar prikt zijn nieuwe buurmeisje Lise (een moderne Pippi Langkous) dwars doorheen. Bovendien vindt ze het belachelijk dat hij zich laat pesten, dus leert ze hem terugvechten. Ook dat is niet per se een goed idee. En zo verandert deze tegendraadse film over pesten in een nog steeds even tegendraadse film over vriendschap.

Vriendschap is een terugkerend thema in de films van regisseur Christian Lo. Zijn ook in Nederland uitgebrachte Rafiki ging over drie vriendinnen die alles op alles zetten om te voorkomen dat een van hen naar Afrika wordt teruggestuurd. Lo durft zijn doelpubliek vanaf een jaar of acht met complexe emoties te confronteren, die hij door zijn speelse stripboekachtige stijl ook in deze film weer licht en ademend weet te houden.