‘Teeven wil opheldering van tbs-klinieken over relaties’

Zeker achttien medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen vijf jaar een seksuele relatie gehad met een tbs-patiënt. Vorig jaar werden nog eens zeven relaties tussen medewerkers en tbs’ers niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) terwijl dat wel moet, concludeert het televisieprogramma Dit is de Dag.

De Oostvaarderskliniek in Almere Buiten, waar mensen worden behandeld die door de rechter de tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen. Volgens 'Dit is de Dag' begon een arbeidstherapeute daar een verhouding met een gewelddadige serieverkrachter.
De Oostvaarderskliniek in Almere Buiten, waar mensen worden behandeld die door de rechter de tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen. Volgens 'Dit is de Dag' begon een arbeidstherapeute daar een verhouding met een gewelddadige serieverkrachter. Foto ANP

Zeker achttien medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen vijf jaar een seksuele relatie gehad met een tbs-patiënt. Vorig jaar werden nog eens zeven relaties tussen medewerkers en tbs’ers niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) terwijl dat wel moet, concludeert het televisieprogramma Dit is de Dag. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) eist volgens het programma opheldering van de klinieken.

Bij de inspectie zijn volgens het programma de afgelopen vijf jaar achttien meldingen binnengekomen van zorgmedewerkers die een seksuele relatie aangingen met een tbs’er. Het programma sprak zelf met vijftien tbs-advocaten en tien medewerkers en patiënten van tbs-klinieken. Daaruit zou blijken dat zeker zeven relaties in de klinieken Veldzicht en De Rooyse Wissel niet zijn gemeld.

De klinieken zelf stellen volgens het programma dat er wel incidenten zijn geweest, maar dat in die gevallen geen seksueel grensoverschrijdend gedrag kon worden vastgesteld. Daarom zouden deze zaken niet bij de inspectie zijn gemeld. Wel zijn de zeven betrokken therapeuten ontslagen.

Teeven: er moet altijd melding worden gedaan

Teeven is er volgens het programma niet gerust op. “Er moet altijd een melding gedaan worden bij de IGZ en het Openbaar Ministerie.” Hij wil ook opheldering over vier relaties die vorig jaar hebben gespeeld in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. “Als er in één kliniek vier relaties zijn is dat wel erg veel.”

Het gevaar van zulke relaties is volgens Teeven dat gedragsrapportages en daarmee de behandeling en de medicatietoediening hierdoor kunnen worden beïnvloed. Ook kan materiaal voor de patiënt worden binnengesmokkeld. “Kortom allerlei dingen die we niet willen.”

In de Oostvaarderskliniek in Almere zou een arbeidstherapeut onder meer telefoons hebben binnengesmokkeld voor een gewelddadige serieverkrachter waar ze een relatie mee had. In een ander geval in die kliniek kreeg een psychotische drugsverslaafde rapportages te lezen van medepatiënten, waardoor hij ontdekte dat ze over hem hadden gepraat en verhaal bij hen ging halen. Beide therapeuten zijn ontslagen. (Novum)