Sven Kramer schaatst de 1.500 meter niet

Foto ANP / Jerry Lampen

Sven Kramer schaatst zaterdag niet de 1.500 meter op de Olympische Spelen. Dat meldt hij op Twitter. Hij wil zich concentreren op het schaatsen van de 10.000 meter en de ploegenachtervolging.

Twitter avatar SvenKramer86 Sven Kramer A very tough decision, but I have decided not to skate the 1500 m race. This to stay focused on my 10000 m and the Team Pursuit event.

Drie Nederlandse mannen doen nog wel mee aan de 1.500 meter: Mark Tuitert, Koen Verweij en Stefan Groothuis. Jan Blokhuijsen was reserve op de afstand, hij zal Kramer dus vervangen:

Twitter avatar janblokhuijsen Jan Blokhuijsen Zaterdag 15feb gaat het los op de 1500m! Goed dat ik toch niet Ned ben teruggegaan…

Blokhuijsen besloot eerder om nog wat langer in Sotsji te blijven om Kramer eventueel te vervangen. Kramer had maandag al laten weten dat hij waarschijnlijk niet mee zou doen aan de afstand omdat hij dacht dat de schaatsmijl te veel afleiding zou vormen in de voorbereiding op de 10.000 meter volgende week dinsdag.

Kramer is favoriet op de 10.000 meter. Bovendien zette hij op die afstand vier jaar geleden in Vancouver de snelste tijd neer, maar werd hij gediskwalificeerd omdat hij verkeerd van baan wisselde.

Afgelopen zaterdag won Kramer zijn tweede gouden olympische medaille. Hij prolongeerde zijn titel op de 5.000 meter.