Speels en satirisch, ook over Lego zelf

Emmet is een blijmoedig mannetje dat graag de regels volgt die hem zijn ingeprent door jarenlange propaganda van het door Lord Business met strakke hand geleide autoritaire regime. Net als iedereen wordt hij wakker met het opgewekte lied Everything is Awesome op de radio en komt het niet in hem op zijn tot in detail gereguleerde bestaan in twijfel te trekken. Tot hij door een rebels meisje abusievelijk wordt aangezien voor de Speciale, een uitverkoren held die samen met sidekick Batman en nog wat (super)helden de wereld zal redden van het kwaadaardige regime. Zo komt Emmet terecht in een avontuur dat zijn hele leven op zijn kop zal zetten.

Een leven dat in Legoblokjes is vormgegeven, dit is immers The Lego Movie, een combinatie van stopmotion- en computeranimatie. De karakteristieke ronde nopjes van de befaamde Deense speelgoedblokjes zijn bewust zichtbaar gehouden. In een van de mooiste sequenties behouden de golven hun blokjesvorm maar ziet de storm er toch uiterst dynamisch uit, een knappe prestatie. Elk decorstuk is gemaakt van Lego, maar soms had er nog wel wat meer ruwe textuur in mogen zitten – net als in de vele fanfilms die op internet circuleren.

De licht anarchistische en ironische benadering van The Lego Movie doet sterk denken aan de frisse en humoristische manier waarop de eerste Shrek-film in 2001 afrekende met de zoete animatiesprookjes van Disney. Hier gebeurt iets soortgelijks. Vrijwel alles wordt belachelijk gemaakt of geparodieerd: Batman is een jaloerse, puberale figuur die luistert naar hardrock („darkness, no parents”), de notie van de Speciale blijkt verzonnen door een verwarde oude magiër en er worden grappen gemaakt over allerlei moderne films of actiehelden, van Gandalf tot Wonder Woman. Ook Lego zelf moet het ontgelden. Want als je altijd alle regels moet volgen, zoals de gebruiksaanwijzingen voorschrijven, hoe kun je dan nog creatief zijn?

De merchandise van The Lego Movie ligt al een tijdje in de winkels, klaar voor eenieder die er met flink wat huisvlijt en veel engelengeduld zijn eigen filmpjes mee wil maken. YouTube barst uit zijn voegen van de vele Star Wars-versies en legoparodieën op van alles en nog wat, van Fast & Furious tot Breaking Bad.

Het bedrijf zelf maakte ook al een tijdje films die meestal rechtstreeks op dvd verschijnen of via een onlineplatform worden verspreid, zoals Bionicle: Masks of Light en Lego Batman. Na jaren talmen besloot Lego dan eindelijk het groene licht te geven aan The Lego Movie die in Amerika met een opbrengst van bijna 70 miljoen dollar een meer dan uitstekend openingsweekend achter de rug heeft. Een vervolg is al in de maak, zo heeft de studio al aangekondigd.

De speelse subversiviteit van The Lego Movie loopt in de live-actionfinale tegen zijn eigen grenzen aan. Dan steekt vet sentiment over vaders en zonen opeens de kop op en wordt het bovendien overduidelijk dat deze film gewoon ook weer heel veel blokjes Lego moet verkopen. Lord Business is in het echte leven nu eenmaal onoverwinnelijk.