Seth Meyers kan eindelijk zichzelf spelen

Seth Meyers wordt deze maand presentator van Late Night, een van de populairste Amerikaanse talkshows // Een hele stap voor iemand die in Nederland begon als stand-up comedian // „Ik heb geen idee of ik wel een goede interviewer ben”

Illustratie Thinkstock

Hij heeft een elastisch, lang gezicht met een licht spottende uitdrukking en lange tanden. Begin dit jaar stond hij op de cover van Time. Seth Meyers, bekend geworden door het sketchprogramma Saturday Night Live (SNL), is volgens Time één van de personen waar wij dit jaar op moeten letten. Vanaf 24 februari gaat de 40-jarige komiek aan de slag als presentator van Late Night, het populaire Amerikaanse praatprogramma van NBC. Meyers volgt Jimmy Fallon op, die op zijn beurt het stokje heeft overgenomen van Jay Leno die vorige week afscheid nam van The Tonight Show.

Meyers, die in de VS overal in het nieuws opduikt en op Twitter inmiddels ruim 2,2 miljoen volgers heeft, is zelf nog een beetje verrast door alle aandacht. Presentator worden van één van de populairste praatprogramma’s van Amerika is een hele stap voor iemand die ooit, in de jaren negentig begon als schrijver en stand-up comedian bij het improvisatiegezelschap Boom Chicago in Amsterdam. „Ik kan nog altijd zeggen dat ik mijn eerste salaris als stand-up comedian uitbetaald heb gekregen in guldens”, zegt Meyers aan de telefoon vanuit New York. Hij heeft goede herinneringen aan zijn tijd in Nederland. „Ik heb daar een redelijk anoniem leven kunnen leiden. Ook op het podium was ik een tamelijk onbekend figuur. Ik werd flink uitgedaagd door het Nederlandse publiek. In die tijd waren er nog niet zoveel Amerikaanse shows op de Nederlandse tv. Ook films uit de VS kwamen pas een maand later uit in Europa. Ik moest dus universele grappen bedenken over familie of relatieproblemen. Maar het viel me wel op dat Nederlanders veel over de Amerikaanse politiek afwisten.”

U volgt deze maand Jimmy Fallon op. Gaat u het anders aanpakken?

Seth Meyers: „Fallon heeft met Late Night in de afgelopen jaren echt een show rondom zijn sterke kanten ontwikkeld. De grootse fout die je dan als opvolger kunt maken, is de sterke kanten van je voorganger proberen na te doen. Ik zal het anders moeten aanpakken.”

Wat zijn Fallons sterke kanten?

„Hij is een geweldige imitator, een uitstekend muzikant en hij kan goede grappen maken. Bovendien kan hij mensen op hun gemak stellen.”

Wat zijn uw sterke kanten?

„Nou, Neil Young kan ik niet goed imiteren. Ik ben geïnteresseerd in sport en politiek, daar kan ik goed over praten. Maar ik hoop dat ik mensen ook op hun gemak kan laten voelen. En ik wil graag een groep schrijvers aantrekken die teksten gaan schrijven zodat ik af en toe een sketch kan doen.”

Bij SNL presenteerde u Weekend Update, een satirisch nieuwsprogramma. Gaat u iets soortgelijks doen bij Late Night?

„Nou, ik ga zeker grappen maken. Maar het verschil met SNL is dat alle teksten altijd helemaal waren uitgeschreven. Dat wordt straks anders. Ik moet mensen direct ondervragen en ik heb eigenlijk geen idee of ik wel een goede interviewer ben.”

U heeft als tekstschrijver voor SNL veel dialogen geschreven voor Tina Fay. Zij imiteerde Sarah Palin, kandidate voor het vicepresidentschap in 2008. Is het moeilijk grappen te maken over politici?

„Meestal wordt het droge kost. In het geval van Palin was het bijzonder makkelijk. Ik hoefde eigenlijk alleen maar letterlijk te citeren wat ze zei. En we hadden geluk. Tina Fay is één van de beste komieken in Amerika en ze leek bovendien enorm op Palin. Haar imitaties waren echt een enorme hit.”

In 2011 sprak u op het jaarlijkse White House Correspondents’ Dinner, een informele bijeenkomst voor pers en politiek waar ook Obama aanwezig was. Daar heeft u vastgoedmagnaat Donald Trump enorm te kakken gezet.

„Ja, dat werd een rel. Trump zat in de zaal en hij vond al die grappen niet leuk. Er werden tv- opnames van hem gemaakt, die kon ik op dat moment zelf niet zien. Maar achteraf hoorde ik dus dat hij heel boos was.”

U zei ook wel gemene dingen over zijn kapsel, zijn angst voor de zwarte bevolking. Ging u niet te ver?

„Trump had gedurende de presidentsverkiezingen vraagtekens gezet bij de authenticiteit van Obama’s geboortebewijs. Daarmee had hij het echt te bont gemaakt. Met zijn opmerkingen probeerde hij sentimenten aan te wakkeren bij bepaalde mensen die al bang zijn voor de islam. Ik vond dat te ver gaan.”

Heeft u er moeite mee, als mensen boos worden om uw grappen?

„Nou, meestal niet. Ik was eigenlijk wel opgetogen over de reactie van Trump. Hij had erom gevraagd. Alle grappen die ik over hem heb gemaakt waren terecht. Als hij erom had kunnen lachen was het achteraf in de media ook niet zo breed uitgemeten.”

Is er een rol die u het liefst speelt?

„Mijn meest favoriete personage? Dat ben ik, als ik mijzelf kan zijn. Ik heb de laatste zeven jaar vooral comedy geschreven. Maar als ik iets presenteerde, dan deed ik dat als mijzelf. Nu krijg ik een baan waarin ik ook mijzelf mag spelen. Daar ben ik toch eigenlijk wel het beste in.”