Om gelukkig te worden hoeft u een boek niet te lezen. Kopen is genoeg

AMSTERDAM - Winkelend publiek op de Albert Cuypmarkt tijdens het laatste weekend voor kerst. Winkeliers verwachten dat Nederlanders dit jaar ondanks de crisis opnieuw een recordbedrag aan kerstinkopen uitgeven. ANP ROBIN UTRECHT
AMSTERDAM - Winkelend publiek op de Albert Cuypmarkt tijdens het laatste weekend voor kerst. Winkeliers verwachten dat Nederlanders dit jaar ondanks de crisis opnieuw een recordbedrag aan kerstinkopen uitgeven. ANP ROBIN UTRECHT

Nederlanders van 18 jaar en ouder worden na het kopen van kledingaccessoires als schoenen en een vakantiereis het gelukkigst van het kopen van een boek. Dat blijkt uit een persbericht van CPNB, gebaseerd op onderzoek van onderzoeksbureau GfK.

Het gelukkigst worden Nederlanders van het kopen van kleding en schoenen. Zo’n 46.9 procent van de ondervraagden koos voor ‘kleding, schoenen en/of andere accessoires’. Net boven vakanties, waar zo’n 46.3 procent van de ondervraagden zegt het gelukkigst van te worden.

Een opvallende derde plek is ingeruimd voor ‘Boeken’, met 32.7 procent ruim geëindigd boven muziek en films (26 procent), voedingsmiddelen (21.6 procent), sportartikelen (9.6 procent) en speelgoed (4.1 procent). Van die kleine 33 procent van alle Nederlanders kopen vrouwen het liefst een boek voor zichzelf (38.9 procent vs. 26.3 procent bij mannen). Bezien per leeftijdscategorie zijn de meest fervente boekenkopers te vinden onder de Nederlanders tussen de 18 en 29 jaar (35.7 procent). Van de Nederlanders van 30 jaar en ouder koopt gemiddeld rond de 31 procent graag een boek.