Musea verdienen 1,47 miljoen met lotenverkoop

Musea die samen met de BankGiro Loterij loten verkochten hebben daarmee vorig jaar zelf 1,47 miljoen euro aan extra inkomsten verworven. Het Rijksmuseum verdiende daar 980.437 euro mee. Het Nederlands Openluchtmuseum haalde er 115.316 euro mee binnen.

De BankGiro Loterij hield gisteren zijn jaarlijkse Goed Geld Gala, ditmaal in de Amsterdamse Nieuwe Kerk, waarop de helft van de inkomsten wordt verdeeld over culturele doelen. Door de recessie werden er in 2013 minder loten verkocht, waardoor er minder geld te verdelen is onder culturele instellingen: dit jaar 62,5 miljoen, tegenover 64,2 miljoen vorig jaar. Aan musea wordt gevraagd te helpen bij het werven van loterijdeelnemers. Musea die meedoen (vorig jaar 18) mogen de helft van de opbrengst zelf.

De BankGiro Loterij geeft dit jaar zo’n 52 miljoen euro aan vaste meerjarige begunstigden, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds (ruim 14 miljoen euro), Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Mauritshuis, Kröller-Müller Museum (samen ruim 8,6 miljoen).

Daarnaast werd 10 mln euro eenmalig toegekend. Singer Laren krijgt, bovenop de jaarlijkse 2 ton, 1 miljoen voor nieuwbouw en renovatie. NEMO krijgt 967.500 euro om het dak te verbouwen tot openbaar stadsplein met sculpturen die reageren op wind, zon en water. Het Centraal Museum krijgt 7 ton om een ‘nieuw huis voor Nijntje’ te bouwen die volgend jaar zestig wordt. Het Mauritshuis krijgt 660.000 voor de heropening. Huis Doorn krijgt 450.000 euro om de garage te verbouwen tot expositieruimte.