Milieuactivist Sotsji moet drie jaar de cel in

Jevgeni Vitisjko.
Jevgeni Vitisjko. Foto AFP/Mikhal Mordasov

De Russische milieuactivist Jevgeni Vitisjko, die al herhaaldelijk de ecologische gevolgen van de bouw voor de Olympische Winterspelen in Sotsji onder de aandacht bracht, is opnieuw tot een celstraf veroordeeld. Hij kreeg vandaag drie jaar voor het bekladden van een hek.

Een rechtbank in de regionale hoofdstad Krasnodar besloot vandaag de straf die Vitisjko in 2012 al kreeg om te zetten naar een gevangenisstraf. Dat zegt zijn advocaat, Alexander Popkov vandaag tegenover persbureau AP.

“We hadden dit al verwacht, Vitisjko zelf ook. Deze beslissing bevestigt onze vermoedens dat hij wordt vervolgd vanwege zijn acties die de milieuschade van de Spelen bloot moeten leggen.”

Samen met een andere activist, Suren Gazaryan, is Vitisjko schuldig bevonden van het “opzettelijk vernietigen van eigendommen” omdat ze samen een hek met een spuitbus beschilderd zouden hebben. Ze hadden in 2012 leuzen op het hek van het buitenhuis van een lokale gouverneur gespoten, die zijn huis had gebouwd in een beschermd bos bij Sotsji waar het volgens Vitisjko verboden was om te bouwen.

Beiden werden ze voorwaardelijk vrijgelaten, maar de straf van Gazaryan werd waarschijnlijk uitgebreid nadat hij meer aanklachten tegen zich kreeg, waarop hij het land verliet en vorig jaar politiek asiel kreeg toegewezen in Estland.

Vitisjko zou hebben gereisd zonder de verplichte aanvraag

Als onderdeel van zijn straf moest Vitisjko zich regelmatig melden bij gevangenisambtenaren, en zijn reisplannen ruim van tevoren aankondigen. Vorig jaar werd de rechtbank door de overheid opgeroepen zijn straf om te zetten in een gevangenisstraf, omdat hij zijn stad zou hebben verlaten zonder dit tijdig te melden.

Vitisjko werd begin deze maand opgepakt toen hij op het punt stond te vertrekken uit Toeapse aan de Zwarte Zee. Hij wilde van daar naar Sotsji reizen, 72 kilometer verderop, om een rapport over de milieu-effecten van de bouw te presenteren.

Hij had kort daarvoor een formele aanvraag gedaan om naar het Olympisch dorp af te reizen. Toen hij op de bus stond te wachten zou hij hebben gescholden, wat enkele weken geleden leidde tot een gevangenisstraf van twee weken. Volgens Popkov is dit allemaal gebeurd in het licht van het activisme van zijn cliënt.

Volgens mensenrechtengroepen worden activisten en journalisten in de omgeving van Sotsji geïntimideerd en op opgeklopte aanklachten vastgezet. Zo is schelden in het openbaar inderdaad strafbaar en kan daar een maximale gevangenisstraf van vijftien dagen voor worden gegeven, maar wordt dat zelden gedaan. Amnesty International zegt zich zorgen te maken over hoe het verder zal gaan met de mensenrechten, als na de Winterspelen de internationale aandacht voor Rusland is weggeëbd.