Metaalfonds PME verlaagt pensioenen met 0,5 procent

Het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) verlaagt de pensioenen met 0,5 procent. De reden is dat PME zijn vijfjarige herstelplan met onvoldoende resultaat heeft afgerond. De verlaging van PME (630.000 deelnemers) treft zowel gepensioneerden als werkenden die nog pensioen opbouwen.

PME is vooralsnog het enige van de vijf grote pensioenfondsen in Nederland die dit jaar overgaat tot een verlaging. De dekkingsgraad (de verhouding tussen het vermogen en de huidige en toekomstige pensioenuitkeringen) was eind vorig jaar 103,8 procent – dat is 0,5 procent onder het wettelijk verplichte minimum.

Het bestuur zegt het besluit „met pijn in het hart” te hebben genomen. Vorig jaar moest PME de pensioenen al 5,1 procent verlagen om op het herstelpad te blijven. PME is een vergrijsd fonds dat relatief veel pensioengeld uitkeert.

Een gepensioneerd metaalbewerker met een gemiddeld PME-pensioen van bruto 660 euro per maand krijgt door de verlaging 3,30 euro bruto minder pensioen. Het pensioen van een werkende deelnemer die 10.000 euro aan pensioen heeft opgebouwd wordt gekort met 50 euro.

Na de kredietcrisis had De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder ongeveer 350 pensioenfondsen vijf jaar de tijd gegeven om te herstellen. DNB verwacht dat ongeveer 38 fondsen niet voldoende hersteld zijn en moeten korten.