Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Meer winst, minder banen bij ING

ING maakte bekend dat er nog eens 415 banen worden geschrapt bij de bankactiviteiten.
ING maakte bekend dat er nog eens 415 banen worden geschrapt bij de bankactiviteiten. Foto ANP / Evert Elzinga

De ING Groep heeft vorig jaar een winst geboekt van 3,3 miljard euro, ruim 22 procent meer dan een jaar eerder. De stijging is vooral toe te schrijven aan de bankactiviteiten van ING (21,6 procent).

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De verzekeringstak, althans de onderdelen die nog niet worden afgestoten, deed het met een stijging van 6,4 procent van het operationaal resultaat iets minder goed.

ING moet in ruil voor de ontvangen staatssteun op last van de Europese Commissie alle verzekeringsactiviteiten afstoten. Dit jaar zal ING ook zijn verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden naar de beurs brengen.

Nog eens 415 banen weg

ING maakte ook bekend dat er nog eens 415 banen worden geschrapt bij de bankactiviteiten. In Nederland komen 300 banen te vervallen, in België gaat het om 115 banen.

De banenreductie is onderdeel van het al eerder aangekondigde herstructureringsprogramma, licht een woordvoerder aan persbureau Novum toe. De extra banen die moeten verdwijnen leveren dertig miljoen euro extra kosten op, maar leveren eenzelfde bedrag aan besparingen op per 2015.

In totaal schrapt ING onder het besparingsprogramma nu 6515 banen per 2015, waarvan meer dan vierduizend bij de Nederlandse retailbank en 115 in België. ING zegt minder werknemers nodig te hebben, omdat steeds minder consumenten fysiek contact hebben met hun bankmedewerker door de opkomst van internetbankieren en mobiele apps. Het programma moet de kosten per 2015 met 880 miljoen euro hebben verlaagd.