Korte animatiefilm Junkyard, ‘een warmbloedige visuele traktatie’

130 olieverfschilderijen vormen de basis voor de korte animatiefilm Junkyard, een internationaal succes van Nederlandse makelij. Hisko Hulsing maakte de film die een reis maakte langs ruim honderd filmfestivals, tientallen prijzen in de wacht sleepte, en nu online te zien is.

In de film uit 2012, die achttien minuten duurt, ziet een man in zijn laatste seconden zijn leven voorbijflitsen. De film bestaat uit deze flashback, waarin we kennismaken met twee vriendjes die van elkaar vervreemd raken en op het slechte pad terechtkomen.

‘Een weelderige en warmbloedige visuele traktatie’

Toen de film verscheen en als Nederlandse inzending naar de Oscars werd gestuurd (maar helaas niet werd genomineerd) schreef Ron Rijghard in NRC over de film:

“Junkyard is zowel een weelderige en warmbloedige visuele traktatie als een puntgave vertelling met een intrigerende, morele gelaagdheid.”

Hulsing schreef het script en componeerde de soundtrack, maar zijn hart ligt vooral bij het schilderen, zo zei hij destijds in NRC:

“Schilderen is eigenlijk het enige leuke van een animatiefilm maken. Deze film bevat 25.000 tekeningen. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar 25.000 tekeningen maken is precies zo leuk als het klinkt.”

Advies van de maker: zet het beeld op fullscreen en zet het geluid wat harder voor een optimale ervaring van deze film, die voor het witte doek gemaakt is.

JUNKYARD - Hisko Hulsing from il Luster on Vimeo.

De animatiefilm is het product van handwerk. Voor Junkyard maakte Hulsing een storyboard van 270 pagina’s, met tekeningen van alle shots. Een heel team van tekenaars, onder wie 9 stagiairs, werkte jaren mee. Polder Animation verzorgde de 3D-effecten. Het nederlandse Il Luster en het Belgische Cinété deden de productie.

Hulsing ontving de juryprijs op het Sjanghai Televisiefestival voor deze film, hij was de winnaar van de Grote Prijs Nederlandse Animatie van het het Holland Animation Film Festival 2013 in Utrecht en Junkyard werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Op Vimeo staat de volledige, zeer lange lijst van prijzen die de animatiefilm over de hele wereld ontving.

In 2012, toen Hulsing van filmfestival naar filmfestival reisde en in LA warm werd onthaald met zijn bijzondere werk, hield de filmmaker een dagboek bij voor NRC, voor abonnees is dat hier gratis terug te lezen. Niet-abonnees betalen tien cent.