kort

Shirley Temple in de rol van Little Miss Marker in 1933.
Shirley Temple in de rol van Little Miss Marker in 1933. Foto AP

Shirley Temple

Hollywood verliest kindsterretje (85)

Hollywoodster Shirley Temple is maandag overleden. Ze is 85 jaar geworden. De actrice werd als kind (geboren in 1928) bekend door haar talloze filmrollen. Ze was het prototype van een kindsterretje. Tijdens de grauwe jaren dertig van de grote depressie was ze het schattige, vrolijkmakende meisje voor wie miljoenen mensen naar de bioscoop gingen. Ze scoorde filmhits met onder meer Curly Top (1935) en Heidi (1937), maar naarmate ze ouder werd, verdween haar succes. In 1950 nam ze op 22-jarige leeftijd afscheid van de filmindustrie. Ze begon een politieke carrière. In 1967 deed Temple een vergeefse poging om namens de Republikeinen in het Congres te komen en ze was Amerikaans ambassadeur in Ghana (1974-1976) en Tsjechoslowakije (1989-1992).

Els Borst

Doodsoorzaak is misdrijf of ongeval

Oud-minister en oud-D66-lijsttrekker Els Borst is een niet-natuurlijke dood gestorven. Sectie in een ziekenhuis moet uitwijzen of zij door een misdrijf of een ongeval om het leven is gekomen. „We hebben extra onderzoek nodig, omdat we op aanwijzingen zijn gestuit die extra vragen oproepen”, aldus een woordvoerder van de politie. Borst werd maandagavond gevonden achter een auto in de inpandige garage van haar huis in Bilthoven. Mede vanwege de „gekke plek” waar ze is gevonden, wil de politie extra onderzoek doen.

Kunstschat

Verzameling Gurlitt groter dan gedacht

De kunstverzameling van de Duitse Cornelius Gurlitt is nog groter dan aanvankelijk werd gedacht. Ook in zijn tweede huis in het Oostenrijkse Salzburg werden meer dan zestig waardevolle kunstwerken aangetroffen. Van veel van zijn kunstwerken bestaat het vermoeden dat ze door de nazi’s zijn gestolen van hun rechtmatige eigenaars. Het gaat om schilderijen van onder anderen Claude Monet en Pablo Picasso. In zijn appartement in het Beierse München werden in 2012 maar liefst 1.406 schilderijen gevonden. Gurlitt staat sinds eind vorig jaar onder toezicht. De grote vraag is wie de rechtmatige eigenaren van de werken zijn.