Ik koop in de winter geen frambozen

Ype Driessen (37) maakt fotostrips // Hij publiceert elke werkdag een autobiografische strip op zijn site fotostrips.nl // Zijn laatste album heet Ype XXX // Hij heeft een latrelatie en huurt met twee vrienden een huis

‘Ik verdien minder dan voor de crisis. Mijn branche, de bladen en de kranten, is er flink door geraakt. Als ik nu pas was begonnen met strips, dan weet ik niet of ik het had gered. Maar omdat ik in tien jaar connecties en een naam heb opgebouwd gaat het nog goed. Wel is het moeilijker om opdrachten te krijgen, en de tarieven dalen.

Ik ben nog steeds heel blij dat ik kan doen wat ik het allerliefste doe. Geld vind ik eigenlijk niet zo belangrijk. Of nou ja: als ik met tegenzin zou werken, zou ik het wel erg vinden als mijn inkomen daalde. Maar nu denk ik: zolang ik genoeg verdien om dit te blijven doen is het allemaal zo’n ramp niet. Ik zit precies waar ik wil zitten, en ik had nooit gedacht dat dat zou lukken. Ik ben een workaholic sinds ik doe wat ik leuk vind.

„Mijn opleiding had niks te maken met strips: ik ben afgestudeerd in kunstmatige intelligentie. Ik koos die studie omdat ik niet wist wat ik wilde. Mijn moeder zei: ga toch naar de kunstacademie. Maar ik associeerde de kunstacademie met weirdo’s en drugs; ik vond dat eng, haha. Nu zou ik het daar waarschijnlijk wel leuk vinden.

„Ik kan goed rondkomen van mijn inkomen. Maar ik heb wel een soort zenuwachtigheid over de vraag of de crisis ooit ophoudt. Aan de andere kant: ik heb nog zo veel ideeën die ik zou willen uitvoeren, met fotostrips kan echt van alles. Verder zijn mijn boeken vertaald in het Frans en ik heb nu ook een Engelse site; ik geloof er best in dat dat iets kan worden. Eigenlijk is het dus nogal irrationeel als ik zit te somberen.”