Activisten willen van blootboek af

De activisten die zich eerder tegen het homohuwelijk keerden, hebben een nieuw doelwit gevonden in hun strijd voor herstel van traditionele normen en waarden in Frankrijk. De radicale organisatie Printemps Français heeft opgeroepen bibliotheken onder druk te zetten om boeken over onconventionele gezinsverhoudingen en gelijkheid tussen man en vrouw van de planken te halen.

Het gaat om boeken die „een meisje of jongetje inprenten dat ze niet noodzakelijk meisje of jongen zijn door hun biologische geslacht, maar dat ze dat kunnen beslissen als ze groot zijn”, zei voorvrouw Béatrice Bourges gisteren tegen radiostation France Info. Enkele tientallen bibliotheken in onder andere Rennes, Troyes en Lyon hebben al gedetailleerde lijsten ontvangen van boeken die volgens de activisten een ongewenste ‘genderideologie’ propageren.

Een van die boeken is Papa porte une robe (Papa draagt een jurk), dat volgens de critici zou gaan over transseksualiteit. Maar het boek is volgens auteur Piotr Barsony, die vandaag in Libération aan het woord komt, al jaren niet meer in bibliotheken te krijgen. De titel zou de activisten op het verkeerde been zetten, zegt Barsony. Zijn boek gaat over een ex-bokser die na de dood van zijn vrouw werk vindt als danser om zijn zoon waardig te kunnen opvoeden.

Oppositieleider Jean-François Copé van de centrum-rechtse UMP zei zondag op zijn beurt geschokt te zijn dat het kinderboek Tous à poil (Iedereen bloot, waarin verschillende figuren zich ontkleden) aan scholen is voorgeschreven. Maar het boek maakt helemaal geen deel uit van het curriculum, volgens het ministerie van Onderwijs. Het staat nu wel hoog in de verkooplijst van Amazon.