Frank Underwoods favoriete ribbetjes

Vandaag niet zomaar een recept voor spareribs, maar voor de ‘sticky, saucy ribs’ waaraan Frank Underwood zich in bijna elke aflevering van de serie House of Cards tegoed doet. Aanstaande vrijdag begint op Netflix seizoen 2. Dus voor alle fans: hup, aan de slag en met een bord op schoot voor de televisie. De benodigde barbecuesaus en kruidenmix zijn te vinden in de krant van afgelopen maandag en op het thuiskookblog (http://www.nrc.nl/koken).

Hoe lang je spareribs laat garen is een kwestie van smaak. De minimumtijd die je nodig hebt is toch wel 40 minuten, waarna je de racks inkwast met barbecuesaus en ze nog 2 x 20 minuten verder laat garen. Na die 80 minuten is het vlees gaar, maar nog wel een beetje stug. Zelf vind ik ze het lekkerst na 2 uur + 40 minuten garen. Het vlees is dan heel sappig en laat zich gemakkelijk met de tanden van het bot trekken, maar het heeft nog wel beet. Wanneer je de racks 3 uur + 40 minuten laat garen valt het vlees bijna vanzelf van de botten, wat ook weer zo z’n charmes heeft.

Verwijder, als de slager het niet al heeft gedaan, het taaie buikvlies aan de holle zijde van de spareribs. Plaats de punt van een mesje tussen het vlies en het bot en maak een opening. Trek het vlies van daaruit met de vingers verder los. Spoel desgewenst het vlees nog even af onder koud stromend water en dep het goed droog met keukenpapier. Wrijf de racks aan beide zijden in met de kruidenmix. Laat ze, afgedekt, 4 – 24 uur marineren in de koelkast. Verwarm de oven op 125 graden. Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier en leg de spareribs hierop, met de holle kant beneden. Schuif de ribs in de oven en laat ze 40 minuten tot wel 3 uur garen (zie uitleg hierboven). Haal de racks eruit en kwast ze royaal in met de barbecuesaus. Schuif 20 minuten terug in de oven tot de saus een beetje is gedroogd. Haal de ribs er opnieuw uit en kwast ze nog een keer in met de saus. Schuif nogmaals 20 minuten in de oven. Haal ze er nu definitief uit en laat nog 10 minuten rusten. Snijd de ribbetjes los en serveer ze met extra barbecuesaus.