Eyeworks verkocht, Oerlemans naar VS

Het televisiebedrijf van Reinout Oerlemans wordt ingelijfd door het grote Warner Bros. Dat zoekt zijn groei vooral buiten de Verenigde Staten.

Reinout Oerlemans als regisseur tijdens de opnames vanKomt een vrouw bij de dokter (2009). Eyeworks-topman Oerlemans maakte zijn regiedebuut met de verfilming van de bestseller van Kluun.
Reinout Oerlemans als regisseur tijdens de opnames vanKomt een vrouw bij de dokter (2009). Eyeworks-topman Oerlemans maakte zijn regiedebuut met de verfilming van de bestseller van Kluun. Foto ANP

Ze stonden ongetwijfeld in het publiek toen Reinout Oerlemans in september in het centrum van Amsterdam zijn nieuwe hoofdkantoor opende. De ballonnen gingen de lucht in, vuurwerk knalde. De bazen van Warner Bros, de bankiers en de advocaten wisten beter, maar alle andere aanwezigen dachten dat het nieuwe pand een grote stap was voor Eyeworks, het televisieproductiebedrijf dat Reinout Oerlemans in 2001 met twee partners had opgericht.

De tv-directeuren van een van de grootste mediaconcerns ter wereld en de financieel specialisten onderhandelden toen namelijk al weken intensief met de top van Eyeworks over een werkelijk grote stap: de verkoop van Eyeworks. Vorige maand lekten de onderhandelingen uit, gisteren werd de overname definitief getekend. De internationale televisieproductietak van Warner Bros lijft Eyeworks in.

Financiële details hebben beide partijen niet bekendgemaakt. Eerder was sprake van een overnamebedrag van circa 200 miljoen euro, inclusief een schuld van circa 50 miljoen euro. Oerlemans, die een belang van 63 procent heeft, zou op die manier een kleine 100 miljoen verdienen.

Investeringsmaatschappij Van den Ende en Deitmers, van onder anderen Oerlemans’ mentor Joop van den Ende, verkoopt zijn belang van 30 procent. De overige 7 procent is in handen van de medeoprichters van Eyeworks, Ronald van Wechem en Robert van den Bogaard.

Van Welchem en Van den Bogaard blijven voorlopig bij Eyeworks, net als financieel directeur Jan Peter Kerstens. Oerlemans stapt op. De directeur, voormalig soapacteur, presentator en filmregisseur vertrekt naar de Verenigde Staten. Hij wordt voorzitter (chairman) van Eyeworks USA. Dat bedrijf, in 2006 overgenomen door Oerlemans, blijft buiten de overname. Voor Eyeworks USA, bekend van titels als The Biggest Loser en Beauty and the Geek, gaat Oerlemans formats bedenken en verkopen. Met Time Warner heeft hij afgesproken dat het concern producties van Eyeworks USA internationaal gaat proberen te verkopen. Het is nog niet bekend of Warner Bros de naam Eyeworks blijft voeren.

Het is de tweede keer dat Reinout Oerlemans met zijn familie naar Los Angeles vertrekt. Vijf jaar geleden beproefde hij zijn geluk al in Californië, maar een creatieve televisiebaan in Los Angeles liet zich moeilijk combineren met het leiden van een internationaal productiebedrijf. Bovendien was de kredietcrisis net uitgebroken en begonnen enkele relatief magere jaren in de televisiesector.

Eyeworks was al enige tijd op zoek naar een sterke partner. Die zou de producent van onder meer de Nationale IQ Test en Flikken Maastricht het nodige kapitaal moeten verschaffen om internationaal te groeien. Anders zou Eyeworks te klein blijven om zich te kunnen onderscheiden in de wereldwijde tv-industrie.

Voor Time Warner is de overname een uitbreiding van het internationale productienetwerk. Daar zoekt het concern, dat ook eigenaar is van kabelzenders als CNN, de betaalkanalen van HBO en tijdschrifttak Time Inc, onder meer zijn groei. Warner Bros wilde enkele jaren geleden de Nederlandse producent Endemol kopen, het deed ook een bod van vele miljoenen, maar die koop mislukte.

Een van de voordelen van Eyeworks voor Warner Bros is dat Oerlemans geen vestiging meer heeft in het Verenigd Koninkrijk. Dat avontuur mislukte. Warner Bros is wel succesvol op de Britse markt: dochter Shed Media is onder meer co-producent van Talpa’s The Voice voor de BBC.