Europol krijgt Nederlandse adjunct-directeur

Het hoofdkantoor van Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten van de Europese Unie en een multinationale onderzoeksorganisatie.
Het hoofdkantoor van Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten van de Europese Unie en een multinationale onderzoeksorganisatie. Foto ANP / Lex van Lieshout

Wil van Gemert is door de Europese Raad benoemd tot adjunct-directeur van Europol. De Nederlander wordt vanaf 1 mei verantwoordelijk voor het bestrijden van Europese misdaad en terrorisme. Gemert werkt nu nog bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), waar hij directeur is op het gebied van cybersecurity.

Terrorismecoördinator Dick Schoof zegt trots te zijn op de benoeming van zijn collega.

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof #Trots op benoeming #NCTV directeur #cybersecurity Wil van Gemert als adjunct directeur #Europol. Mooie post voor Nederland.

Van Gemert begon zijn loopbaan in 1988 als politieofficier in Amsterdam. In 1995 stapte hij over naar het KLPD om het eerste landelijke rechercheteam te gaan vormen. In 2004 vertrok hij naar de AIVD waar hij ging over contraspionage, terrorismebestrijding en veiligheidsonderzoeken. Begin 2012 trad hij aan bij de NCTV. Ook bij Europol gaat hij zich bezighouden met cybercrime.

De internationale politieorganisatie zetelt in Den Haag.