Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Els Borst overleden door ‘lichamelijk letsel’, onderzoek gaat verder

Oud-minister en minister van staat Els Borst is maandagavond overleden “als gevolg van letsel dat is aangetroffen op haar lichaam”. Dat bevestigt de politie aan NRC. “Extra onderzoek is nodig om de grote vraag te beantwoorden of sprake is van een misdrijf”, aldus een politiewoordvoerder.

Foto ANP / Marcel Antonisse

Oud-minister en minister van staat Els Borst is maandagavond overleden “als gevolg van letsel dat is aangetroffen op haar lichaam”. Dat bevestigt de politie aan NRC. “Extra onderzoek is nodig om de grote vraag te beantwoorden of sprake is van een misdrijf”, aldus een politiewoordvoerder.

Sinds maandagavond bestond er onduidelijkheid over de toedracht van haar overlijden. Gisteren bleek dat Borst een niet-natuurlijke dood gestorven was. Eerder stelde de recherche al een onderzoek in doordat ze op een “rare plek” was aangetroffen.

Borst was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en 2. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Onduidelijkheid over afscheid Borst

Het is nog niet duidelijk in wat voor vorm afscheid wordt genomen van Borst, schrijft persbureau Novum. “Het is aan de familie om dat te beslissen en die wacht het onderzoek naar de doodsoorzaak eerst af”, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag.

Het is niet eenvoudig te stellen of Borst in aanmerking komt voor een staatsbegrafenis. Staatslieden die tijdens hun regeringsdeelname overlijden kunnen in aanmerking komen voor een staatsbegrafenis. Dat houdt niet in dat de overheid de begrafenis organiseert, maar dat de overheid staatslieden uit het buitenland uitnodigt.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil zich niet uitlaten over de vraag of Borst als minister van staat in aanmerking komt voor een aangepaste vorm van een staatsbegrafenis. “De familie bepaalt hoe invulling aan het afscheid wordt gegeven. De overheid helpt waar mogelijk”, zegt de woordvoerder.