Een Rus, een Canadees en de echte olympische gedachte

Elke dag schrijft sportredacteur Sam de Voogt over iets opmerkelijks op de Spelen. Vandaag: de Canadese coach die een Russische langlaufer hielp.

De Rus Anton Gafarov wordt geholpen door de Canadese coach Justin Wadsworth.
De Rus Anton Gafarov wordt geholpen door de Canadese coach Justin Wadsworth. Foto AFP/ Kirill Koedriavtsev

Het was niet alsof de Rus Anton Gafarov afgelopen dinsdag het onderdeel sprint ging winnen. Zijn beste prestatie op de kortste afstand, die wordt beslist via een knock-outsysteem is dan weliswaar de tweede plek, maar dit jaar was hij tijdens officiële wedstrijden nog niet in de buurt van het podium gekomen. Toch moet het zuur zijn geweest toen hij in de halve finales ten val kwam. Weg olympische droom.

Maar wat daarna gebeurt, is juist precies waar de olympische droom voor staat. Gafarov weigert op te geven, vastberaden om te finishen voor zijn thuispubliek. Zijn linkerski is dermate beschadigd dat hij al snel weer valt. Ditmaal breekt de kapotte ski doormidden. Nog steeds weigert de Rus op te geven, ondanks de gebroken lat die nu om zijn been gevouwen zit. Hinkend, strompelend zet hij door, als een beest dat vastzit in een val.

Dan komt plots een man de baan oprennen. Het is de Canadese coach Justin Wadsworth, die zijn pupillen gedurende de dag allemaal heeft zien falen. Zonder iets te zeggen heeft hij de ski’s die hij voor een Canadese langlaufer klaar had liggen gepakt. Hij buigt zich zwijgzaam naar de linkervoet van Gafarov, klikt de gebroken ski los en vervangt die met een Canadese lat.

Bekijk het filmpje hier.

Gafarov finisht even later op ruim drie minuten afstand van de winnaar. Hij krijgt een staande ovatie als hij het stadion binnen skiet. De echte held is natuurlijk Wadsworth, die zonder een woord te spreken, liet zien wat de geest van de Olympische Spelen is. Toen een verslaggever twee uur later hem naar het voorval vroeg, was hij het alweer vergeten.