‘Dit bedrijf is veel meer dan de producent van Sterren Springen’

Warner Bros krijgt er met Eyeworks in één klap dertien nieuwe landen bij: „Voor ons is deze overname een mijlpaal.”

Die extra kers op de taart. Zo noemde een van de Amerikaanse directeuren van Warner Bros gisteren het succes van Eyeworks in Scandinavië. Daar scoort het bedrijf van Reinout Oerlemans met dramaseries en speelfilms. Een prettige verrassing voor de Amerikaanse kopers, want Scandinavische series als The Killing zijn ook in de VS populair .

Warner Bros is de tv- en filmdivisie van Time Warner. Vorig jaar haalde de tv-productietak een omzet van 4,6 miljard dollar (3,4 miljard euro). Warner Bros wil groeien en kijkt vooral buiten de VS. De Nederlander Ronald Goes is een van degenen die daarvoor moet zorgen. Goes, die werkte bij Talpa en Endemol, leidt vanuit Londen Warner Bros International Television Production.

Waarom koopt u Eyeworks?

„In 2009 heeft Warner Bros besloten dat wij een belangrijke speler willen worden in tv-productie wereldwijd. In de VS is Warner Bros al een grote speler met eigen producties en distributie. In 2009 zetten we de eerste stap met de overname van Shed Media. In 2011 volgde Blazhoffski in Nederland en België.”

En om te groeien koopt u nu de producent van Sterren Springen?

„Eyeworks is een prachtig bedrijf, groot in Nederland. Daar ligt ook de basis van het bedrijf. Maar Eyeworks is veel meer. In Nieuw-Zeeland is het bijvoorbeeld de grootste productiemaatschappij. En in België is het een heel grote speler in de markt. Wij krijgen er in één keer dertien landen bij.”

Alles behalve Amerika.

„Dat is logisch. Als je ziet wat Warner Bros al in de VS heeft... En Reinout wil graag zijn droom najagen in LA.”

Hoeveel groter wordt uw bedrijf?

„Over omzetten mag ik niks zeggen. Maar deze overname is een mijlpaal voor ons. Dat woord kies in heel bewust. We waren actief in vier landen. Daar komen nu dertien nieuwe landen bij. We kunnen ons nu gaan meten met grote producenten als Fremantle Media en Endemol.”