De stem van Jan buldert over de markt

„Kip kon ik goed en snel fileren. Dat had ik geleerd in de C1000- fabriek in Zevenhuizen. Maar toen ik daar ontslagen werd, zat ik een tijd zonder baan. Op een dag zei een kennis van me dat hij wel iemand kende bij wie ik aan de slag zou kunnen.

„Ik moest me om zes uur ’s ochtends melden op de markt van Rotterdam-Zuid. Bij de grote viskraam, versierd met Hollandse vlaggetjes, ontmoette ik eigenaar Jan.

„Jan keek me met grote ogen aan. Heb je zin om te werken, vroeg hij. Ik had wel zin om te werken, maar zes uur vond ik wel erg vroeg. En het verkopen van vis was ook niet iets waar ik naar uitkeek. Bij vis dacht ik vooral aan stank.

„Al snel leerde Jan me dat het fileren van kip net even anders is dan het schoonmaken van vis. Zeebaars en dorade had ik vrij snel onder de knie, maar platvis was een stuk moeilijker. Ik had veel oefening nodig om de graatjes er in één keer uit te snijden.

„Bij Jan scoorde ik punten met mijn uitgebreide kennis van buitenlandse vissoorten. Voor vakanties was ik namelijk vaak in Marokko geweest, waar mensen veel meer vis eten dan in Nederland.

„Ik was onder de indruk van Jans stem die over de markt heen bulderde. Dat durfde ik niet. En als ik het wel moest doen, schaamde ik me kapot. Ik was beter in het directe contact met klanten. Jan leerde me kleine gesprekjes aan te knopen met klanten.

„Na twee jaar had ik zo veel geleerd, dat ik besloot voor mijzelf te beginnen. Inmiddels heb ik een uitgebreide viswinkel met een restaurantgedeelte aan de Kruiskade in Rotterdam. Jan is een keer komen kijken in de winkel. Hij straalde van trots.”