De Britten houden het nog niet droog in beeld

Foto Justin Tallis/AFP

Zeven weken duren de overstromingen al in het zuidwesten van Groot-Brittannië, en het vervelende is: ze lijken nog lang niet over. Door de natste winter sinds 1766 is het op veel plekken onvrijwillig pootje baden, zoals hier in een huis in Egham. Bewoners van het stroomgebied van de Theems moeten ernstig rekening houden met meer overstromingen en ook in Somerset staat het water nog altijd veel te hoog.

Honderden mensen die langs de Theems wonen hebben maandag hun woningen moeten verlaten toen de rivier buiten haar oevers trad. Nog eens duizenden huizen lopen het risico onder te lopen. Het waterpeil in de rivier steeg gisteren verder en er wordt rekening mee gehouden dat nog eens honderden huizen overstromen.

In het zuiden van Wales en het zuidwesten van Engeland is een waarschuwing voor meer regen van kracht. De Britse meteorologische dienst waarschuwt dat „in verband met de overstromingen, meer regen de problemen alleen maar erger zal maken”. Niet alleen de regen is een probleem. Vandaag verwacht de weerdienst van de BBC zware windstoten. Als gevolg van een aantal lagedrukgebieden kunnen de Britten te maken krijgen „met de zwaarste windstoten van deze winter”.