Duitse kabouters in Vlaamse politiek

De Vlaamse politiek is sinds enkele dagen in de ban van knalgele kabouters. Tot groot ongenoegen van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl, die de gekleurde beeldjes bedacht.

Hörl, bekend van installaties met identieke plastic sculpturen, wordt platgebeld sinds de Vlaams-nationalistische partij N-VA begin deze maand haar nieuwe campagnebeeld presenteerde, Hörls Victory Gnome. Het is een kabouter van 40 centimeter hoog die het Victory-teken brengt. Hörl was vooraf niet ingelicht. „Anders hadden we de kabouters nooit verkocht”, zegt zijn vrouw Cornelia Regner-Hörl. Het echtpaar moet niets hebben van rechts-nationalistisch gedachtegoed en distantieerde zich eerst van de N-VA. Inmiddels willen ze er niets meer over zeggen. „De Belgische politiek is niet vergelijkbaar met de Duitse. Het is ingewikkeld, ook omdat we geen Nederlands spreken.”

Hörl kon wel lachen om de reactie van Bruno Tobback, de voorzitter van de sociaal-democratische SP.A. Die zette afgelopen week eveneens een Hörl-kabouter op zijn bureau. Anders dan de Victory Gnome steekt Tobacks rode versie slechts een vinger in de lucht, de middelste. Hörls vrouw vindt de Fuck You Gnome „een grappig antwoord”, maar wil ook daar verder niet op ingaan. Ze zucht. Dan lacht ze: „Het zijn gewoon apolitieke kabouters. Punt.”