Beide Korea’s spreken elkaar op het hoogste niveau in zeven jaar

Na een turbulente periode van wapengekletter over en weer tekent zich ontspanning af tussen Noord- en Zuid-Korea.

De aartsrivalen Noord- en Zuid-Korea hebben vanmorgen besprekingen met elkaar gevoerd op het hoogste niveau in zeven jaar. Het beraad in het grensplaatsje Panmunjom vond volgens de Zuid-Koreanen plaats op verzoek van Noord-Korea.

Zuid-Koreaanse functionarissen toonden zich verheugd over de toenaderingspoging van Noord-Koreaanse zijde, nadat beide zijden vorig voorjaar nog als kemphanen tegenover elkaar hadden gestaan.

Waarnemers waarschuwen echter voor te veel optimisme. Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden volgende week omvangrijke militaire oefeningen en Noord-Korea heeft al gezegd dat die niet zijn te verenigen met betere relaties tussen de beide Korea’s.

Het beraad werd van Zuid-Koreaanse kant geleid door de hoogste veiligheidsadviseur van president Park Geun-hye, Kim Kyou-hyun. De Noord-Koreanen hadden de hoge partijfunctionaris Won Tong-yon afgevaardigd.

Een formele agenda was er niet maar naar wordt aangenomen bespreken ze de reünie van familieleden uit beide landen, die volgende week moet plaatsvinden. Maar volgens Zuid-Koreaanse bronnen wil Noord-Korea waarschijnlijk ook het toerisme van Zuid-Koreanen naar een geliefde berg in Noord-Korea weer op gang brengen. Dit werd gestaakt na een incident in 2008, waarbij een Noord-Koreaanse soldaat een toerist doodschoot. Zo droogde een bron van buitenlandse valuta voor Noord-Korea op.

Analisten vermoeden tevens dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un via een zekere ontspanning met Zuid-Korea hoopt op een uitnodiging uit Beijing voor een bezoek. De relaties met China, de laatste overgebleven grote bondgenoot van Noord-Korea, zijn het afgelopen jaar verslechterd. Niet alleen door een nieuwe kernproef en Kims wapengekletter van vorig voorjaar maar ook door de executie vorig jaar van zijn oom Jang-Song-thaek, een vriend van China.