Bedrijf weg, huis weg, kas weg

Arwin van G. was raadslid in Denekamp en penningmeester van uitvaartvereniging Helpt Elkander. Uit de kas is een half miljoen weg. Van G. is zojuist wel teruggevonden, in Portugal.

illustratie sebe emmelot

Naar binnen kijken lukt niet. De jaloezieën zitten dicht. Het pand in Denekamp is te huur. Het staat met grote letters op de etalageruit. Hier runde het 53-jarige gemeenteraadslid Arwin van G. tot voor kort een winkel in miniatuurtreinen. Totdat hij donderdag 2 januari spoorloos verdween. Ook verdwenen: het geld van de onderlinge uitvaartvereniging Helpt Elkander, waarvan hij sinds 2010 penningmeester was. Een half miljoen euro raakte de afgelopen jaren kwijt, zo bleek pas eind vorige week na onderzoek. Gisteren werd bekend dat Van G. is gearresteerd in Portugal.

In het dorp in de Twentse gemeente Dinkelland heerst ongeloof over de verduistering van zo veel geld. Fractiegenoten van Lokaal Dinkelland, de partij waarvoor Van G. in de raad zat, zijn sprakeloos. Het bestuur van Helpt Elkander voelt zich belazerd: „Je gaat door de grond.”

Hoe is het mogelijk dat iemand die aanzien en vertrouwen genoot in het dorp zoiets kon doen? „En dan nog wel met geld dat door de leden samen is opgebracht. Ik hoop dat ik de kans krijg om het hem persoonlijk te vragen”, zegt voorzitter Berthie Schutte.

Hoe Van G. erin slaagde van verschillende bankrekeningen een half miljoen weg te sluizen, wordt nog uitgezocht. Volgens advocaat Carl Luttikhuis van Helpt Elkander is hij „slim en kunstig” te werk gegaan. Een deel van het geld is overgemaakt naar een of meer schuldeisers uit de periode dat zijn bedrijven ten onder gingen en een deel is waarschijnlijk gebruikt om een nieuwe onderneming op te zetten, een uitzendbureau. Van G. toonde het bestuur al die tijd financiële overzichten alsof het geld er gewoon was, en wekte de indruk dat de accountantscontrole was uitgevoerd.

Vrijdag praatte het bestuur de leden bij. Zonder koffie – daar was geen geld voor. De lopende rekening van Helpt Elkander is leeg. De uitnodigingen en het zaaltje waren ‘gesponsord’ door een van de leden. Vorige week donderdag pas werd duidelijk dat er geen 21.000 euro uit de verenigingskas is gestolen, zoals aanvankelijk gedacht, maar een half miljoen euro. Emoties en verontwaardiging bij de leden, maar Schutte en zijn bestuur mogen blijven.

Helpt Elkander telt 1.400 leden uit Denekamp en omgeving. Zij leggen elk kwartaal geld in om na hun dood te zijn verzekerd van een (gedeeltelijke) vergoeding van hun uitvaart. Inleggen vanaf achttien jaar kost 17,50 euro per kwartaal. Hoe ouder het aangemelde lid is, hoe hoger het bedrag. Lid worden kan tot vijftig jaar. Het geld was ondergebracht op zeven verschillende rekeningen. Ongeveer 180.000 euro is nog over, voldoende om voorlopig te kunnen uitkeren.

In Denekamp kennen ze de alleenstaande Van G. als een rustige, niet al te uitbundige persoonlijkheid. Een beetje een einzelgänger, zegt de een. Een bescheiden man, volgens de ander. Hij was tot 2005 succesvol ondernemer in de internetbranche – miljonair, beweerden sommige dorpelingen. Hij had twee bedrijven, IntroCom en IntroWeb, die volgens Van G.’s account op Linkedin financially broke zijn geëindigd.

Het ‘hele mooie huis’ dat hij destijds bewoonde, is opgeëist door de bank, zo gaat het verhaal in het dorp. Van G. verhuisde naar een huurwoning. De fractievoorzitter van Lokaal Dinkellland, Jos Johannink: „Tweeëneenhalf jaar geleden zei hij tegen mij dat hij alles had afgehandeld, dat hij met een schone lei verder kon.”

Tijdens zijn werk als raadslid viel zijn financiële deskundigheid op. Johannink: „Begrotingen kon hij goed analyseren.’’ Volgens Schutte had Van G. ook respect afgedwongen als voorzitter van de plaatselijke tennisvereniging. Hij ‘privatiseerde’ de club, maakte haar onafhankelijk van subsidie.

Het partijbestuur schorste Van G. in december voor een periode van drie maanden. Hij had te lang geen contributie betaald. Johannink: „Hij zei telkens: ‘Het komt wel, het komt wel.’ Maar er kwam niks.”

Inmiddels is Van G. ook geschorst als raadslid. Zijn plaats op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen is ingenomen door een ander.

Na de teloorgang van zijn beide ondernemingen begon hij in 2010 eerst vanuit huis en vanaf maart 2011 vanuit een winkelpand met de verkoop van miniatuurtreinen – zijn hobby. Hij was bestuurslid van een stichting die in 2001 een oud ‘Spoorhuuske’ in Denekamp van de ondergang wist te redden. In de achtertuin van het huis dat hij in betere tijden bewoonde, had hij een spoornet van 260 meter, legt hij uit op zijn website 225shop.

Op de winkeldeur van de voormalige 225shop is een briefje geplakt: „Ben even naar de post.” Was getekend: Arwin, met een sierlijke krul onder zijn naam. Daaronder hangt een krantenkop: „Herr Von G. ist abgereist”. Het zal de verhuurder toepasselijk hebben geleken; de kop stond boven een artikel in De Twentsche Courant Tubantia. Journalisten van deze krant vonden hem een paar dagen na zijn vertrek in een Zwitsers hotel, naar verluidt met uitzicht op een spoorlijn. Al snel daarna was hij ook daar verdwenen.

Maandagmiddag is hij in een Portugees hotel aangehouden. Neerslachtig, volgens RTV Oost, dat met de manager sprak. Van G. had de rekening niet kunnen betalen, naar het schijnt. Justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd.