Amsterdamse musea openen nieuwe portrettengalerij in Hermitage

Twee van de groepsportretten die straks in de nieuwe portrettengalerij van het Rijks, de Amsterdam Hermitage en het Amsterdam Museum komen te hangen.
Twee van de groepsportretten die straks in de nieuwe portrettengalerij van het Rijks, de Amsterdam Hermitage en het Amsterdam Museum komen te hangen. Foto NRC / Olivier Middendorp

Het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en de Hermitage Amsterdam beginnen samen een nieuwe portrettengalerij onder de werktitel Gallery of the Golden Age. Daarin zullen meer dan dertig grote groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw worden getoond. Dat hebben de drie instellingen bekendgemaakt.

Het gaat om groepsportretten - ‘klasgenoten van de Nachtwacht’ - die vanwege hun enorme omvang zelden tentoongesteld worden. Ze komen uit de collecties van het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum en zullen vanaf eind november dit jaar tentoongesteld worden in de Hermitage dat de werken in bruikleen krijgt. Onder die portretten zijn Anatomische les van dr. Deijman van Rembrandt en schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy.

Veel van de werken worden, door hun afmetingen, zelden getoond omdat er geen ruimte voor is. De Hermitage heeft die ruimte in zijn 17e-eeuwse gebouw wel.

In hun tijd waren het al uitzonderlijke schilderijen, die alleen in Nederland van de burgerij werden gemaakt. Vaak gaat het om burgers die in hun stad een bestuurlijke rol vervulden als regenten of schutters. In de omliggende landen werden alleen geestelijken en edelen in dergelijke groepsportretten afgebeeld.

Neem hier alvast een kijkje in de ‘Gallery of the Golden Age’