Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Aboutaleb: waar haal je het lef vandaan om een Rotterdamse te bedreigen?

Elou Akhiat in haar wijnbar.
Elou Akhiat in haar wijnbar. Foto NRC / Rien Zilvold

Allerlei politici spraken zich er al over uit, maar nu ook de burgemeester van Rotterdam: Ahmed Aboutaleb schreef vandaag in Metro een open brief over een Rotterdams-Marokkaanse die in zijn stad een wijnbar heeft geopend. Ze werd na een interview in dezelfde krant ernstig bedreigd via internet. Voor een keer zijn Wilders én Aboutaleb het met elkaar eens: dat moet niet kunnen.

Marokkaans-Nederlandse opende wijnbar

Dit weekend begon het allemaal: Metro wijdde een artikel aan de nieuwe wijnbar van de veertigjarige Elou Akhiat, die zaterdag opende.

Akhiat handelde al een tijdje in wijn, maar opende nu dus ook haar eigen wijnbar. De krant schreef in haar Rotterdamse katern over de opmerkelijke combinatie. Want een in Marokko geboren vrouw (na twee maanden verhuisde ze al naar Nederland), volgens Metro dochter van een imam, met een wijnbar spreekt niet voor zich:

Akhiat is Marokkaanse, liep tot zes jaar geleden gesluierd rond en presteert het om zaterdag een wijnbar te openen; daar waar alcohol in haar cultuur niet is toegestaan. De tegenstelling is groot, beaamt ook de zakenvrouw. Toch is het een bewuste keuze: “Ik wil zijn wie ik ben”. De stelligheid waarmee de woorden over haar lippen rollen valt op. “Zo leer ik mijn kinderen ook dat ze iemand moeten zijn in plaats van niemand. Het openen van een wijnbar druist misschien in tegen de islamitische cultuur waarmee ik ben opgegroeid, maar het voelt goed. Ik wil doen wat ik zelf wil, ben zelfstandig en onafhankelijk.”

Na het interview bleek niet iedereen dat met haar eens. Metro meldde na het weekend dat Akhiat via internet “honderden doodsbedreigingen” had gekregen na het verhaal. De politie werd ingeschakeld en tijdens de opening was politiebewaking nodig, hoewel er niets gebeurde.

Het is campagnetijd

Akhiat kreeg sinds dit weekend, naast bedreigingen, ook honderden steunbetuigingen en bloemen. En het voorval was ook meteen de gelegenheid voor politici in campagnetijd om hun oordeel uit te spreken. Vanzelfsprekend was PVV-leider Geert Wilders was er snel bij:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Steun voor Marokkaanse zakenvrouw Elou Akhiat. Het is een schande dat ze met de dood wordt bedreigd vanwege het openen van een wijnbar!

Voor een keer waren andere politici dat met hem eens. Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher noemde de doodswensen onacceptabel:

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Religieuze intolerantie jegens Elou onacceptabel http://t.co/GwxGVBASCO

Burgemeester Aboutaleb, die zelf onlangs nog bedreigd werd en moest worden bewaakt, belde Akhiat persoonlijk om zijn steun uit te spreken. Gisteren waren politici van meerdere Rotterdamse partijen bij Uva Dolce om hun steun aan Akhiat te betuigen. Onze redacteur Sheila Kamerman was erbij. Ze schrijft vandaag in NRC:

Het is een unicum, alle politici gebroederlijk bij elkaar in verkiezingstijd. Voor één keer denkt iedereen precies hetzelfde: de doodsbedreigingen die Akhiat kreeg na het openen van haar wijnbar, zijn on-ac-cep-ta-bel.

Onder meer D66, CDA, Leefbaar Rotterdam, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en SP waren er en overhandigden bloemen.

Twitter avatar Sun_Yoon Sun Yoon van Dijk Met @ldekleijn bij wijnbar Uvo Dolce om Elou Akhiat een hart onder de riem te steken. Een toost met halalwijn! http://t.co/aHylSHi4S1

Vandaag volgde in Metro de tweewekelijkse column van Aboutaleb, dit keer in de vorm van een open brief aan de ‘anonieme online bedreiger’, waarin hij schrijft:

Je kent haar niet, je hebt haar nooit gesproken. Toch heb je een ondernemende Rotterdamse belachelijk gemaakt, weggehoond en soms zelfs bedreigd omdat zij een wijnbar heeft geopend. Kennelijk ben je het niet eens met haar keuze en vond je het nodig om haar je ongezouten mening te geven. Dat ging van kwaad tot erger. De politie moet er zelfs aan te pas komen. Onbegrijpelijk. Waar haal je het lef vandaan om iemand op die manier angst aan te jagen?

“Kwetsende, bedreigende reacties plaatsen op social media lijkt soms volkssport nummer 1 te zijn,” aldus Aboutaleb. De PvdA-politicus vervolgt dat “iedereen in dit land de vrijheid heeft” om eigen keuzes te maken en dat daar “respect” voor dient te zijn:

Als je weer eens achter je toetsenbord kruipt, denk dan eens aan de volgende leefregel. Een regel die al vele eeuwen in alle culturen terugkomt: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.

In NRC voegt hij vandaag toe:

“Wat mij stoort is dat de jongeren die Akhiat bedreigen veel ruimte claimen in het publieke debat. Zij hebben hun mond vol van respect, maar zijn kennelijk niet bekend met het begrip ‘wederkerigheid’.”

Veel moslims spraken overigens ook hun afkeer uit over de bedreigingen en vinden dat een moslima een wijnbar moet kunnen openen. Zo zegt Yusuf Altuntas van de Turkse moskeekoepel Milli Görüs vandaag in NRC:

“In moslimlanden is de verkoop van alcohol vanzelfsprekend. Bier en raki zijn in Turkije ongekend populair. Ik wil niets afdoen aan de ernst van haar situatie, maar begrijp de ophef niet.”

‘Mijn verhaal werd steeds gekker’

Akhiat is geroerd door alle steun en bloemen, zei ze gisteren. Maar alle aandacht, ook de positieve, is wel een beetje uit de hand gelopen. Het interview zou eerst vooral gaan over haar passie voor “mooie klassewijnen”, maar de nadruk kwam erg op haar achtergrond te liggen, zegt Akhiat vandaag in NRC:

“Mijn Marokkaanse achtergrond en het feit dat alcohol binnen de islam niet is toegestaan, werden erg benadrukt.”

Toen ook andere media bovendien begonnen te berichten over Akhiat en de bedreigingen, werd het verhaal “steeds gekker”, aldus Akhiat. Kamerman:

Ze zou door haar ouders uitgehuwelijkt zijn aan een neef (“ik ben getrouwd met de man op wie ik dolverliefd was en met wie ik zelf graag wilde trouwen”). Inmiddels is ze gescheiden. Haar vader zou strengislamitisch zijn en fel gekant tegen de wijnbar. (“Mijn vader is supercool en hij steunt me volkomen. Wel vinden mijn ouders de situatie nu heel zwaar. Ze worden binnen de Marokkaanse gemeenschap scheef aangekeken. Ik vind het het zelf ook zwaar.”)

Akhiat, die vroeger door haar ouders en broer ‘Thatcher’ werd genoemd, heeft een ijzeren wil. Met de wijnbar gaat ze dan ook gewoon door. Halalwijn (wijn zonder alcohol) heeft ze daar overigens ook:

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Halal-wijn gedronken in Uva Dolce #Rotterdam. Ik was bepaald niet alleen. Mooie plek, stoere gastvrouw https://t.co/GTDokmqJmb

NRC Handelsblad sprak Akhiat en maakte een rondgang langs een aantal moslims om hun mening te horen over de opening van de wijnbar door Akhiat. Lees het hele stuk hier. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.