Vaker gelijke rechten voor homo’s in VS

Het hooggerechtshof in Idaho heeft gisteren bepaald dat een lesbische vrouw de kinderen van haar echtgenote mag adopteren. In Idaho is het homohuwelijk verboden. Het stel dat het gerechtelijk adoptieverzoek had ingediend, was getrouwd in Californië. Idaho had geen expliciete regelgeving voor adoptie door homo’s en lesbo’s.

De uitspraak is een nieuwe slag voor tegenstanders van gelijke rechten voor homo’s. Maandag kondigde de minister van Justitie, Eric Holder, aan dat de federale overheid voortaan aan het huwelijk gekoppelde rechten ook voor het homohuwelijk laat gelden. Dit betekent dat homo-echtparen als het gaat om faillissementen, gevangenisbezoek of de weigering tegen een echtgenoot te getuigen, dezelfde rechten hebben als hetero-echtgenoten.

Homorechten-groeperingen onthaalden de maatregel, die ook van kracht is in de 33 staten in de VS waar het homohuwelijk niet is toegestaan, als „een mijlpaal”. Al geldt hij alleen op terreinen waar de federale overheid jurisdictie heeft, hij tekent opnieuw de cultuuromslag in de VS rond homorechten. Maandag liet Nevada, buurstaat van Idaho, zijn verdediging van een ban op het homohuwelijk bij een federaal hof van beroep varen. „Niet langer verdedigbaar”, zei de advocaat generaal van Nevada tegen ABC News. Tegen de staten Utah, Oklahoma en Virginia lopen rechtszaken bij federale gerechtshoven vanwege hun ban op het homohuwelijk.