Uitgeverij Nw A’dam naar eigenaar Postcodeloterij

Uitgeverij Nieuw Amsterdam (Nw A’dam) is aangekochtdoor Novamedia, het bedrijf achter de Postcode Loterij. De nieuwe eigenaar wil de uitgeverij intensief laten samenwerken met de ook onlangs verworven webwinkel en boekenclub ECI.

De overname heeft trekken van een vestzak-broekzakconstructie. Nieuw Amsterdam was voor de helft eigendom van mediaondernemer Derk Sauer, tevens aandeelhouder van NRC Media, en voor de andere vijftig procent van Cella Media. Eigenaren van dat bedrijf zijn Boudewijn Poelmann en Annemiek Hoogeboom, die ook Novamedia bezitten.

Sauer krijgt 50.000 euro voor zijn helft van Nieuw Amsterdam, zegt hij desgevraagd. „Dat is niet veel, maar de boekenbranche is niet de meest winstgevende op het moment.” Nieuw Amsterdam maakte het afgelopen jaar geen winst. Volgens Sauer was de overname al eerder met Poelmann afgesproken. „Er wordt het een en ander verhangen, ik blijf aan Nieuw Amsterdam verbonden als lid van de Raad van Commissarissen.”

Bij de wisseling van eigenaar zijn alle vorderingen die de oprichters Poelmann en Sauer nog hadden op de uitgeverij, kwijtgescholden. Dat bedrag loopt volgens een woordvoerder van Novamedia ‘in de miljoenen’. Nieuw Amsterdam werd in 2005 opgericht.

Eerder dit jaar kocht Nieuw Amsterdam al uitgeverij Wereldbibliotheek – uitgever van onder meer Isabel Allende. Het is de bedoeling dat de vergrote uitgeverij profiteert van de media- en marketingkennis die Novamedia met de Postcode Loterij heeft opgedaan. Samen met ECI moet het volgens Novamedia mogelijk zijn om Nieuw Amsterdam winstgevend te maken. „Wij hebben nog vertrouwen in de boekenmarkt, zeker in deze nieuwe, intensieve vorm van samenwerking.” Uitgever Lidewijde Paris van Nw A"dam prijst Novamedia in een persbericht als „zeer kundig”. Ze ziet „focus en betrokkenheid bij hun maatschappelijke missie”. Nw A’dam geeft onder meer boeken uit van Mart Smeets, Maarten van Rossem en Nico Dijkshoorn.