Terreurbestrijder wil zender stoppen ‘die jihad predikt’

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) probeert een islamitische radiozender uit de lucht te halen die „jihadistisch gedachtegoed” verspreidt. Radio Ghurabaa zendt radicale islampreken uit die volgens de NCTV ertoe leiden dat Nederlandse jongeren afreizen naar Syrië om een ‘heilige oorlog’ te voeren.

De terrorismebestrijder stuurde enkele dagen geleden een e-mail aan provider Versio waarin staat dat de online radiozender mogelijk niet voldoet aan de gebruikersvoorwaarden. Op de website zijn Engels- en Nederlandstalige speeches te horen, van onder andere terrorist Anwar al-Awlaki. Deelname aan de gewelddadige jihad wordt op de zender een „verplichting” genoemd, schrijft de NCTV. „Moslims worden gewezen op de vele zegeningen van de jihad. Individuen die naar een jihadistisch strijdtoneel willen afreizen worden aangemoedigd om te gaan.” Het „ongelovige Westen” wordt aangemerkt als „vijand van de islam” en terreurgroep Al-Qaeda wordt er verheerlijkt.

Radio Ghurabaa zou „op subtiele wijze” propaganda verspreiden. Door zich een ‘islamitisch internetradiostation’ te noemen met lezingen en religieuze liederen, kan „de nietsvermoedende luisteraar worden gelokt”, stelt de NCTV. „De aard van de lezingen en de predikers die een podium wordt geboden, zijn echter meer en minder bekende jihadistische ideologen. Dit zou de luisteraars ontvankelijk kunnen vinden voor dit militante, haatdragende gedachtegoed.”

De provider heeft de e-mail van de NCTV rechtstreeks doorgestuurd naar Radio Ghurabaa, die de boodschap op haar website plaatste. De zender ontkent dat het moslims oproept om op jihad te gaan. Het reizen naar Syrië is „een keuze is die een ieder individueel moet maken”, aldus de zender.

Een woordvoerder van de NCTV noemt het in een reactie „vervelend” dat de mail is uitgelekt, maar onderschrijft wel de inhoud ervan. „Het past in ons beleid om providers erop te wijzen als zij werken met een website die dergelijke boodschappen verspreidt.”