Vis lokaal fileren dankzij röntgenstralen

Dat de kabeljauw bij de visboer niet uit de Noordzee afkomstig is, weet nagenoeg iedereen. Maar dat de betreffende vis ook een omweg via Rusland of China heeft gemaakt voordat hij hier over de toonbank gaat, zal niet iedereen beseffen. De reden: handmatig fileren van vissen is in de West-Europese landen zo duur, dat uitbesteden aan landen met lagere lonen het devies is.

Voor de Noorse visindustrie is er misschien een uitkomst, nu het in Trondheim gevestigde onderzoeksbureau Sintef een robot heeft ontwikkeld die het mogelijk moet maken weer in Noorwegen te fileren. In het verleden zijn er al fileerapparaten ontwikkeld, maar de robot van Sintef heeft als nieuwigheid dat de locatie van visgraten met röntgenstralen bepaald kan worden. Nauwkeurig gestuurde waterstralen zorgen vervolgens voor het eigenlijke fileerwerk. Hierdoor verloopt het proces niet alleen goedkoop en snel, maar er ontstaat ook 3 tot 7 procent minder visafval dan bij handmatige verwerking.

„In tegenstelling tot andere fileermachines kan deze robot vissen van verschillende afmetingen verwerken”, stelt Sintef-onderzoekster Marit Aursand. Ze noemt de uitvinding belangrijk: „Visverwerking in Noorwegen zou zonder een efficiënt en winstgevend fileerproces snel tot het verleden behoren.”