Spoorboekje Sotsji dag 4: Nederlanders in de halfpipe en 500m vrouwen

Margot Boer en coach Marianne Timmer in de Adler Arena.
Margot Boer en coach Marianne Timmer in de Adler Arena. ANP-EPA / Vincent Jannink

Op nrc.nl elke dag van de Winterspelen een vooruitblik op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag zien we of de vrouwen op de 500 meter voor een verrassing kunnen zorgen.

Niemand heeft het over ze, onze schaatssters op de 500 meter. Wat wil je ook na zo’n gouden weekend en de drieklapper gisteren bij de mannen. Margot Boer? Nog niet voorbij zien komen op Nederland 1. Marrit Leenstra of Lotte van Beek? Niet van gehoord. Toch staan ze vanmiddag om 13.45 uur aan de start van de eerste van twee races om goud op de sprintafstand. Maar zijn het kanshebbers op eremetaal?

Boer lijkt de enige troef op de pure sprint

Het zal dan op voorhand toch echt van Boer moeten komen. Wat zal ze graag af willen van het label “eeuwige vierde” dat steeds meer aan haar kleeft. Twee keer vierde in Vancouver vier jaar geleden, op de 500 en 1.500 meter. In 2009 en 2012 vierde op het WK sprint, en vorige maand in Nagano gebeurde het haar opnieuw. Constant in de top 3 en na de laatste race toch weer vierde. Vandaag is de dag om al die vierde plaatsen te wreken.

Op het olympisch kwalificatietoernooi in december was ze ijzersterk. Wat kan ze vandaag? En wat kunnen de anderen? Leenstra is in principe meer van de mid-sprintafstanden 1.000 en 1.500 meter waarop zij ook nog in actie komt. Datzelfde geldt voor Van Beek, die op die twee afstanden dit seizoen al eens succesvol was tijdens wereldbekerwedstrijden. All eyes on Boer die - getraind door Marianne Timmer - een leermeester heeft die wéét hoe je op de Spelen als een duvel uit het doosje moet komen.

Twitter avatar timmermarianne marianne timmer Nog een trainingsfoto van vanmorgen http://t.co/ykHPKTi4WO

Actie dus vanaf 13.45 uur, race 2 begint om 15.35 uur. Topfavorieten: de Zuid-Koreaanse Sang-hwa Lee en de Chinese Wang Beixing getraind door Jan Bos.

Nederlanders in de halfpipe

De namen zijn Dimi de Jong en Dolf van der Wal. Eerstgenoemde is nog een tiener, die op z’n dertiende al succesjes boekte bij wereldbekerwedstrijden. Vier jaar geleden miste hij de Spelen door een flinke crash, nu is de 19-jarige er dus bij.

Twitter avatar JorisGieske Joris Gieske Tomorrow double D-day at the @Olympics. @DolfvanderWal and @DimiDeJong are going to rock the #halfpipe. #GoTeamNL http://t.co/ZcQslRHVs8

Datzelfde geldt voor Dolf van der Wal. Hij deed in Vancouver al wel mee en heeft dus ervaring. Normaal gesproken gaat voor beide heren louter de olympische gedachte op: echt meedoen om de prijzen is er volgens de gangbare machtsverhoudingen binnen het internationale halfpipecircus niet bij.

Om 11.00 uur beginnen de heats (twee stuks) en dan halve finales om 16.00 uur. Strijd om goud bartst los om half zeven vanavond.

Twitter avatar DimiDeJong Dimi de Jong De startlijst is bekend!!! @DolfvanderWal en ik starten beide in heat 1! Start 11:00 #wishusluck #TeamNL http://t.co/N7g1PVTWNn

Rustig dagje

En verder is het een bescheiden dagje in Sotsji. Medailles worden verder eigenlijk alleen verdeeld bij het schansspringen, rodelen en freestyle skiën voor vrouwen. Ook bij het langlaufen en de biatlon gaat het weer om eremetaal.