Spionnen Colombia lezen e-mails van Nederlandse journalisten

FARC-strijder Tanja Nijmeijer
FARC-strijder Tanja Nijmeijer Foto Epa

De militaire inlichtingendienst van Colombia heeft op grote schaal e-mails onderschept van buitenlandse journalisten, inclusief Nederlandse verslaggevers, aan de linkse guerrillabeweging FARC. De berichten werden verstuurd in de context van de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Die worden sinds eind 2012 gehouden in Havana, Cuba.

De lijst van bespioneerde journalisten werd gisteren onthuld door Univisión, een Spaanstalig televisienetwerk in de Verenigde Staten. De Colombiaanse inlichtingendienst zou meer dan 2.800 e-mails hebben onderschept die journalisten verstuurden aan twee woordvoerders van de FARC in Cuba.

Op de lijst van 38 journalisten staan acht Nederlanders, onder wie verslaggevers van RTL, EenVandaag, de Volkskrant en NRC Handelsblad. De belangstelling vanuit de Nederlandse pers voor de vredesonderhandelingen is groot vanwege de deelname door Tanja Nijmeijer, de Nederlandse hispanologe die zich ruim tien jaar geleden aansloot bij de FARC.

Het is onduidelijk of de Colombiaanse regering opdracht gaf voor het onderscheppen van de e-mails aan de FARC. Vorige week bleek dat de militaire inlichtingendienst ook de vredesdelegatie van de regering heeft afgeluisterd. President Juan Manuel Santos noemde het eerst „onacceptabel”, maar zei later dat de inlichtingendienst geen regels had geschonden.

De FARC heeft nog niet gereageerd op de onthulling over de inbreuk op het e-mailverkeer met journalisten. Eerdere vredesrondes liepen onder meer spaak doordat het wederzijdse vertrouwen tussen de delegaties werd geschaad. President Santos hoopte dat er een akkoord zou zijn gesloten voor de Colombiaanse verkiezingen in mei. Die deadline lijkt niet haalbaar.