Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Sluiting winkels Amsterdam moest Polare redden

Het logo op een vestiging van Polare.
Het logo op een vestiging van Polare. ANP BAS CZERWINSKI

Boekhandelketen Polare wilde de winkel aan het Amsterdamse Koningsplein opgeven. De doorverkoop van het huurcontract zou 3,4 miljoen euro opleveren en vormde een cruciaal onderdeel van het reddingsplan, in het bezit van NRC Handelsblad. Polare had het plan opgesteld om het vertrouwen van boekenleverancier CB te behouden.

Ook het huurcontract van het pand aan de Kalverstraat zou worden doorverkocht, voor 1,8 miljoen euro. Volgens het plan zou de nieuwe huurder het zogeheten sleutelgeld voor het Koningsplein in november van dit jaar overmaken aan Polare, en zou daarmee de openstaande schuld bij ABN Amro worden afgelost. De 1,8 miljoen voor de Kalverstraat, waar voorheen De Slegte zat, moest een dezer dagen binnenkomen en voor een groot deel worden doorgestort aan ING. Omdat beide banken bereid waren om 60 procent van de schuld kwijt te schelden, zou het bedrijf zo bijna geen schulden bij de banken meer hebben.

Uitstel van betaling

Polare vraagt vandaag uitstel van betaling aan, wat waarschijnlijk uitloopt op een faillissement. Daarmee vervallen alle contracten en hoeft een toekomstige huurder dus geen sleutelgeld meer te betalen. De 1,8 miljoen euro zijn dan ook niet overgemaakt, zegt commissaris Cor Molenaar.

CB zegde vrijdag het vertrouwen in Polare op, omdat de distributeur ook na aanpassing van het reddingsplan niet geloofde dat de boekhandelketen voldoende inkomsten zou genereren om de rekeningen te betalen. In een persbericht liet CB gisteren weten dat „verschillende uitgevers”, zowel groot als klein, de leveringen aan Polare niet wilden hervatten.

Streep door ‘vlaggenschipwinkel’

Een faillissement zet ook een streep door de plannen die Polare had voor een nieuwe winkel in Amsterdam, aan het Rokin. Daar zou de langverwachte ‘vlaggenschipwinkel’ moeten komen, die aanvankelijk in de Utrechtse vestiging (het vroegere Broese) was gepland. Dit plan ketste af op een conflict met de verhuurder van het pand, de gemeente Utrecht. Volgens een ingewijde waren de banken bereid de winkel aan het Rokin in Amsterdam te financieren.

Polare-directeur Paul Dumas kocht twee jaar geleden de noodlijdende boekhandelketens Selexyz en De Slegte, met het plan ze samen te voegen. Het doel was kostenbesparing, maar waarschijnlijk ook het doorverkopen van de huurcontracten, zeggen verschillende bronnen. Dat laatste is tegengevallen. De detailhandel en de commerciële vastgoedmarkt maken zware jaren door. Niet alleen is Polare hierdoor de sleutelgelden misgelopen, ook moest het bedrijf langer dan gewenst doorgaan met het betalen van de huur.