Schoolkinderen helpen elkaar met afvallen

Kinderen gaan eerder sporten en gezond eten, als ze van oudere schoolgenootjes leren hoe dat moet.

Kinderen van 6 tot 8 jaar krijgen een minder dikke buik als ze een schooljaar lang een iets oudere schoolgenoot als buddy krijgen. Die 9- tot 12-jarigen leren hen op een vriendelijke manier gezond te leven.

Na een jaar was de buikomvang van de kinderen met begeleider 1,4 centimeter geringer dan die van kinderen die geen les van iets oudere schoolgenoten kregen. De kinderen met buddy’s wisten ook meer over gezond eten, en ze waren zelfbewuster over hun eten en bewegen. Het resultaat rolt uit onderzoek op twintig Canadese scholen, gisteren gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics. Tien van die scholen (door het lot bepaald) werkten een jaar aan het gezondheidsprogramma. Tien andere wachtten daar nog een jaar mee. Zo ontstond er een gerandomiseerde studie.

Het is erg aantrekkelijk om gezond eten, sporten en slank blijven op school aan te leren, schrijven de Canadese onderzoekers. Maar de meeste pogingen om het gedrag van kinderen te veranderen, en hen zelf te leren kiezen, hebben weinig effect. Dat blijkt uit onderzoek, dat overigens zelden van hoge kwaliteit is, bijvoorbeeld omdat het niet-gerandomiseerd is.

De oudere leerlingen die buddy werden, kregen iedere week drie kwartier les over sporten, gezond eten en zelfvertrouwen. Go Move!, Go Fuel! en Go Feel Good! waren de slogans. Later in de week gaven de oudere leerlingen dan een half uur les aan de 6- tot 8-jarigen. De leerlingen gingen dan bijvoorbeeld energierijke maar vitamine- en mineralenarme voedingsmiddelen onderscheiden van gezonder eten. Voor Go Move! gingen ze twee keer per week een half uur trainen. Om zelfvertrouwen te winnen, leerden de kinderen wat ze zélf van zichzelf en hun klasgenoten vonden, en niet op de groepsmening af te gaan.

Na afloop van het schooljaar hadden de kinderen-met-buddy wel minder buikomvang dan de kinderen op de wachtende scholen, maar hun BMI (lichaamsgewicht in relatie tot hun lengte) verschilde niet. De onderzoekers vinden dat toch gunstig, want een dikke buik is ongezonder dan spieren of vet elders op het lichaam. De kinderen wisten beduidend meer over gezond eten en ze gedroegen zich zelfstandiger.