Rivierkreeft in de kung fu-houding

De Hollandse polderwateren, Vinex-vijvers en Amsterdamse grachten zouden wemelen van Amerikaanse rivierkreeften. Forensende buitenwijkers, hoor je soms, rijden de openbare weg geregeld tot rode moes. Vast overdreven allemaal. Maar de wildplukker in me was intussen dus wel gewekt. Op naar Google, dat vast ergens kreeftennetjes te koop heeft staan. En hoe: je zou er keuzestress van krijgen.

De eerste stek waar ik mijn twee bestelde fuikjes zet is een onversneden MA Koekkoek-sloot boven Noordwijk. Het aas: een halve verse makreel per fuik. Geassisteerd door een dozijn kleine kinderen trek ik de netjes aan de kant – dat blijft het leukste vismoment. Oogst: nul kreeftjes - en twee niet zo heel verse halve makrelen.

Volgende ronde: ik zet de twee fuikjes tussen een woonboot en een grachtmuur ergens in de gordel. Toevallig zijn er gemeentemannen om de hoek aan het baggeren. Of ze wel eens kreeftjes in de schep krijgen. Nou, heel soms. Voor brasems zijn we ook heel voorzichtig, lachen ze vet. „Van onze baas mogen we maar één kant op baggeren, anders schrikken de vissen.” Bulderende lach.

Na drie dagen trek ik de fuikjes omhoog. De eerste: niks – ja, meurende makreel. De tweede: bingo! Een paarsrood aangelopen rivierkreeftje klampt zich vast aan de mazen. Als ik hem los maak, gaat hij in de Kung Fu-houding staan. Hij hoeft niet bang te zijn, ik gooi hem terug.

Moraal van dit verhaal: rivierkreeftjes kun je beter kopen dan proberen te vangen – maar we hebben wel lekker gevist.

Scheidt de koppen van de kreeftenstaarten en pluk de zwarte sliert uit het vlees. Glaceer fijngehakte sjalotjes en knoflook in boter en voeg de kreeftenkoppen en de scharen toe. Bak even door en flambeer met de cognac. Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, de blokjes, witte wijn en beetje water toe, laat kwartier sudderen en duw door een zeef. Haal de scharen eruit. Snijd de filets in lange repen en zet ze goed aan in boter. Doe de kreeft in de pan, doe de saus en de room erbij, en laat nog tien minuten onder deksel doorsudderen. Serveer in cocotte, met rijst ernaast.