Polare krijgt uitstel van betaling

De winkel van Polare op het Lijnbaanplein in Rotterdam.
De winkel van Polare op het Lijnbaanplein in Rotterdam. Foto ANP / Bas Czerwinski

Boekhandelketen Polare heeft vandaag zoals verwacht uitstel van betaling gekregen. Dat bevestigt de rechtbank in Amsterdam. De rechter heeft Kees van de Meent tot bewindvoerder benoemd, schrijft persbureau Novum.

De surseance kan de opmaat zijn naar een faillissement. De commissarissen van Polare kondigden afgelopen vrijdag aan naar de rechter te stappen om bescherming te krijgen tegen de schuldeisers. De advocaat van Polare hoopt samen met de bewindvoerder en de directie de twee weken geleden gesloten winkels snel weer te kunnen openen. Het bij elkaar houden van de winkels onder één concern heeft prioriteit.

Polare kreeg handen niet op elkaar voor reddingsplan

Een reddingsplan, waarin zestig procent van de schulden zou moeten worden kwijtgescholden, kreeg geen groen licht van het Centraal Boekhuis, de grootste schuldeiser (9,9 miljoen), en ook niet van verschillende uitgevers.

In het reddingsplan, waarover NRC vandaag berichtte, zou Polare de winkel aan het Amsterdamse Koningsplein opgeven. De doorverkoop van dit huurcontract zou 3,4 miljoen euro opleveren. Ook het huurcontract van het pand aan de Kalverstraat zou worden doorverkocht voor 1,8 miljoen euro.

Volgens het plan zou de opbrengst van deze beide huurcontracten de openstaande schulden aflossen aan ING (3,8 miljoen schuld) en ABN Amro (7,3 miljoen schuld). Omdat beide banken bereid waren om 60 procent van de schuld kwijt te schelden, zou het bedrijf op die manier bijna geen schulden bij de banken meer hebben. Volgens het CB bracht het reddingsplan van Polare echter een te groot financieel risico met zich mee.

Polare heeft last van slechte markt

Polare-directeur Paul Dumas kocht twee jaar geleden de noodlijdende boekhandelketens Selexyz en De Slegte, met het plan ze samen te voegen. Het doel was kostenbesparing, maar waarschijnlijk ook het doorverkopen van de huurcontracten, zeggen verschillende bronnen. Dat laatste is tegengevallen. De detailhandel en de commerciële vastgoedmarkt maken zware jaren door. Niet alleen is Polare hierdoor de sleutelgelden misgelopen, ook moest het bedrijf langer dan gewenst doorgaan met het betalen van de huur.