Plasterk, mooiste van ‘t ambt is dat je het geweest bent

Eerst staatssecretaris Frans Weekers weg, nu heeft de zwaargewicht-minister Ronald Plasterk een probleem. Als hij mag blijven, is zijn positie verzwakt en is hij macht en gezag kwijt, vindt Hans Wiegel.

Eerst was er het aftreden van VVD-staatssecretaris Frans Weekers van Financiën, na een debat waarin hij vastliep. Zijn positie was onhoudbaar geworden. Niet bij machte orde op zaken te stellen bij de belastingdienst.

De kern van het probleem ligt echter elders: bij de grondfout deze dienst te belasten met het betalen van allerlei toeslagen. In strijd met de ‘genen’ van die Belastingdienst.

Daar had de Tweede Kamer over moeten spreken. Dat zou eerlijker zijn geweest dan het grijpen van een bewindsman die in de hoek gedreven was. Weekers kon niet anders dan aftreden. Ik ben er zeker van dat hij later, of misschien nu al, het gevoel krijgt: daar ben ik gelukkig van af. Het mooist van het ambt is immers dat je het geweest bent.

Een paar dagen later kwam staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) even in de problemen.

Ook een vriendelijk mens, met het hart op de goede plaats. Zij had haar nieuwe Bijstandswet op een aantal punten afgezwakt. Winst voor de PvdA, verlies voor de VVD. Onverstandig was het dat mevrouw Klijnsma dat ook stralend rondvertelde.

Ze werd door de Kamer in de tang genomen, maar kon ontsnappen.

De grootste vis van de drie bewindslieden die in hun eigen net verstrikt raakten, is PvdA-minister Ronald Plasterk.

Nog maar kort na het bericht dat deze bewindsman – ‘broodje aap’ of niet – weer een andere grabbelton voor de provinciale indeling van ons land had bedacht, kwam hij weer groot in het nieuws.

Plasterk bleek onzin te hebben verteld over de afluisterpraktijken van onze bondgenoten. Niet zij, maar onze eigen ‘oren’ in het Friese Burum hadden dat kunstje gedaan. Extra vervelend was dat Plasterks collega van Defensie vertelde dat zij wèl wist hoe het echt zat. Belangrijk is te weten of en wanneer de AIVD de eigen minister rapporteerde dat zijn verhaal op de televisie niet klopte. Het is echt onaanvaardbaar dat de minister dat niet eerder kenbaar heeft gemaakt.

Vandaag ligt de bal dus weer bij de Tweede Kamer.

Als minister Plasterk toch mag aanblijven is zijn positie ernstig verzwakt en is hij macht en gezag kwijt. Dat is voor de invloed van zijn toch al uitgeklede departement een trieste zaak.

Apropos: waar was PvdA-leider Diederik Samsom al die tijd? Niet gezien, niet gehoord, behalve bij Eva Jinek.

O ja, Samsom had eerder al gemeld tot 19 maart niet in Den Haag te zijn.

Een meesterzet, blijkt nu. Of is hij er vandaag toch bij?