Overname Eyeworks door Time Warner rond - Oerlemans vertrekt

Reinout Oerlemans bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor van Eyeworks vorig jaar.
Reinout Oerlemans bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor van Eyeworks vorig jaar. Foto ANP/ Lex van Lieshout

De overname van de Nederlandse tv-producent Eyeworks door Time Warner is rond. Dat schrijven de twee bedrijven vanmiddag in een verklaring. Eyeworks USA blijft zelfstandig en in handen van Oerlemans; zijn bedrijf gaat daarnaast een distributieovereenkomst aan met Warner Bros.

Oprichter Oerlemans zegt in de verklaring over zijn aftreden als CEO:

“Voor mij persoonlijk markeert dit het einde van een tijdperk, maar een mooi moment om afscheid te nemen na (weer) een recordjaar van Eyeworks in 2013; het bedrijf is sterker dan ooit. Ik zal niet langer aanblijven als CEO van de Groep die ik meer dan 12½ jaar geleden vanaf niets heb opgebouwd samen met Ronald van Wechem en Robert van den Bogaard.”

Mediaredacteur Jan Benjamin over de stap van Oerlemans:

“Het is al tijden een grote droom van Oerlemans om in Amerika te gaan werken; die gelegenheid heeft hij nu. Daarnaast was Eyeworks al langer op zoek naar een grote aandeelhouder, omdat ze op dit moment te klein zijn om te worden gezien als een groot productieconcern.”

Benjamin schreef op 8 januari over de overname in NRC Handelsblad:

“En nu is daar alsnog de mogelijke samenwerking met een kapitaalkrachtige partner. Time Warner zou volgens Het Financieele Dagblad 200 miljoen euro willen betalen voor Eyeworks – zo’n zeven keer het bedrijfsresultaat in 2012. De overname zou Oerlemans’ bedrijf, dat in zijn twaalfjarig bestaan fors groeide en vorig jaar een recordomzet boekte, de nodige versnelling geven.

Meer geld en een groter netwerk kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een hit als Celebrity Splash nog sneller op tv-zenders in het buitenland te zien is. Nu al is de internationale variant van Sterren Springen, Eyeworks’ hit voor SBS 6, verkocht in dertig landen. Andersom zou Eyeworks kunnen putten uit een groter portfolio met formats die het in Nederland kan produceren.”

Begin januari werd bekend dat Time Warner Eyeworks wilde overnemen. Op dat moment was de verkoop nog niet definitief.

Eyeworks werd in 2001 opgericht. De productiemaatschappij is bekend van programma’s als De Nationale IQ Test, Sterren Dansen Op Het IJs en Flikken Maastricht. Het bedrijf had in 2012 een omzet van ruim 250 miljoen euro. De brutowinst was in dat jaar 30 miljoen euro, netto bleef er 13,9 miljoen over. Eyeworks heeft in vijftien landen vestigingen.

Time Warner/Warner Brothers heeft een jaarlijkse omzet van 12,5 miljard dollar. In Nederland heeft het concern al een productievestiging.