Ook tweede ronde Syrië-overleg tot dusver zonder resultaat

VN-bemiddelaar Brahimi.
VN-bemiddelaar Brahimi. foto AP/Salvatore Di Nolfi

De eerste rechtstreekse gesprekken in de tweede ronde van van de vredesconferentie over Syrië leverden vandaag, zoals verwacht, niets op. Dat meldt VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi tegenover persbureau AP.

Na drie uur werden de besprekingen vandaag beëindigd. Zowel de vertegenwoordigers van de regering van president Bashar al-Assad als die van de oppositie lieten weten dat er over geen enkel onderwerp overeenstemming was bereikt, ook niet over de agenda van het verdere verloop van de onderhandelingen.

De oppositie wijst naar de regering als schuldige voor de impasse. Woordvoerder Louay Safi tegenover AP:

“Zij zijn hier niet gekomen voor een politieke oplossing, maar om door te gaan met moorden, en om één persoon aan de macht te houden. Er komt een moment dat duidelijk wordt dat het regime geen oplossing wil. Dan zullen we morele druk uitoefenen op de Verenigde Naties om stelling te nemen.”

De Syrische onderminister voor buitenlandse zaken Faisal Mekdad wees op zijn beurt naar de oppositie:

“Deze groep verspilt de tijd van alle mensen hier door niets te bespreken en door te stellen dat er in Syrië geen terrorisme plaatsvindt.”

Ook in de eerste ronde is weinig bereikt

Tijdens de eerste ronde, die op 22 januari begon, werd zoals verwacht weinig wezenlijks bereikt, zo constateerde Brahimi destijds. Het voornaamste resultaat was dat de twee partijen voor het eerst in het drie jaar durende conflict met elkaar wilden spreken via een tussenpersoon en hebben ingestemd dat te blijven doen. Wel noemde Brahimi de gesprekken “een bescheiden start waarop we verder kunnen bouwen” en zei hij dat “de partijen elkaar op een acceptabele manier” hadden ontmoet.

De onderhandelingen zullen in principe tot vrijdag duren. De hoop op concrete resultaten is opnieuw minimaal, omdat de partijen het over weinig tot niets eens zijn. De oppositie eist een overgangsregering in het land, een waarin geen plaats is voor Assad. De regering wil vooral aandacht voor de bestrijding van terreur en weigert helemaal te vertrekken. Vrede lijkt dus nog ver weg, maar het is al een vooruitgang dat de partijen bereid zijn naar Genève te komen.

Lees ook ons uitlegstuk over Syrië: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.