Nederland, VK eisen 3,5 mld van IJsland

Nederland en het Verenigd Koninkrijk eisen zeker 3,5 miljard euro van IJsland ter compensatie van de verliezen die in 2008 zijn geleden bij het failliet van Icesave, de IJslandse internetbank.

Het IJslandse depositogarantiefonds TIF maakte de claim gisteren bekend. De eis van 556 miljard IJslandse kronen (3,5 miljard euro) is exclusief rente en juridische kosten. Het aandeel van Nederland in deze claim is bijna 20 procent. Deze claim is al in 2009 ingediend en wordt nu voorgelegd aan de rechter, aldus het IJslandse depositogarantiefonds.

Na het faillissement van Icesave is de Nederlandse staat voor ruim 1,4 miljard euro bijgesprongen. Daarmee konden gedupeerde Nederlandse spaarders worden gecompenseerd.

In september meldde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) dat Nederland op dat moment zo’n 811 miljoen euro uit de failliete boedel had ontvangen, 57 procent van het totaalbedrag. Volgens Dijsselbloem hebben de curatoren van Icesave-moeder Landsbanki laten weten dat Nederland het volledige bedrage van ruim 1,4 miljard euro zal terugkrijgen.

Met de rechtszaak gaat de Icesave-zaak een nieuwe fase in. In januari 2013 won IJsland nog een zaak toen het Europees hof stelde dat IJsland geen Europese regels overtrad door de weigering 350.000 spaarders in Nederland en het Verenigd Koninkrijk volledig te compenseren na het faillissement van Icesave.