Nationaal terrorismebestrijder wil islamitische zender uit de lucht

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) probeert een islamitische radiozender uit de lucht te halen die “jihadistisch gedachtegoed” verspreidt. Ghurabaa zendt sinds enkele weken vanuit Nederland radicale islampreken uit die er volgens de NCTV toe kunnen leiden dat Nederlandse jongeren afreizen naar Syrië om een heilige oorlog te voeren.

Op deze foto uit 2011 is Anwar al-Awlaki te zien tijdens een videopreek. De in de VS geboren geestelijk leider van Al-Qaeda werd in 2011 gedood bij een Amerikaanse luchtaanval.
Op deze foto uit 2011 is Anwar al-Awlaki te zien tijdens een videopreek. De in de VS geboren geestelijk leider van Al-Qaeda werd in 2011 gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. Foto EPA / Site Intelligence

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) probeert een islamitische radiozender uit de lucht te halen die “jihadistisch gedachtegoed” verspreidt. Ghurabaa zendt sinds enkele weken vanuit Nederland radicale islampreken uit die er volgens de NCTV toe kunnen leiden dat Nederlandse jongeren afreizen naar Syrië om een heilige oorlog te voeren.

De terrorismebestrijder stuurde een e-mail aan provider Versio waarin staat dat Ghurabaa mogelijk niet voldoet aan de gebruikersvoorwaarden. Op de website zijn Engels- en Nederlandstalige speeches te horen, van onder anderen terrorist Anwar al-Awlaki.

Al-Qaeda verheerlijkt

Deelname aan de gewelddadige jihad wordt op de zender een “verplichting” genoemd, schrijft de NCTV.

“Individuen die naar een jihadistisch strijdtoneel willen afreizen worden aangemoedigd om te gaan.”

Het “ongelovige Westen” wordt aangemerkt als “vijand van de islam” en Al-Qaeda wordt er verheerlijkt.

Door zich een ‘islamitisch internetradiostation’ te noemen waarop lezingen en religieuze liederen te vinden zijn, kan “de nietsvermoedende luisteraar worden gelokt”, stelt de NCTV.

“De aard van de lezingen en de predikers die een podium wordt geboden, zijn echter jihadistische ideologieën. Dit zou de luisteraars ontvankelijk kunnen vinden voor dit militante, haatdragende gedachtegoed.”

Zender: ‘Geen oproep tot jihad’

De provider heeft de e-mail van de NCTV doorgestuurd naar Radio Ghurabaa, dat de mail op zijn website plaatste. De zender ontkent moslim oproep te roepen om op jihad te gaan: “Wij willen niemand discrimineren, hatelijk bejegenen of oproepen tot geweld.”

Een woordvoerder van de NCTV noemt het in een reactie “vervelend” dat de mail is gepubliceerd, maar onderschrijft de inhoud.

“Het past in ons beleid om providers erop te wijzen als zij werken met een website die dergelijke boodschappen verspreidt.”

Eerder liet de NCTV al weten dat hij zich zorgen maakt over de toename van jihadistische propaganda op internet. Het radiostation is vooralsnog niet offline gehaald. Provider Versio was gisteren onbereikbaar voor commentaar.