Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Miljoenenboete voor St. Antonius Ziekenhuis om foute declaraties

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.
Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Foto ANP / Frank van Beek

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een boete van 2,5 miljoen euro gekregen vanwege foute declaraties. Dat schrijft persbureau Novum. Bij het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Nieuwegein en Utrecht, is tussen 2008 en 2012 voor 24,6 miljoen euro niet correct gedeclareerd.

De declaraties zijn niet met opzet verkeerd opgevoerd, laten de NZa en het ziekenhuis vanmiddag weten. Het Antonius moet het te veel gedeclareerde bedrag aan zorgverzekeraars terugbetalen en zegt maatregelen te hebben genomen om declaratiefouten voortaan te voorkomen.

De NZa stelde vorig jaar een onderzoek in na aanwijzingen over foute declaraties. Het ziekenhuis zelf liet ook een onderzoek doen naar het declaratieproces.

Meerdere foute declaraties

Uit het onderzoek bleek onder meer dat voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis waren soms een standaard dagverpleging in rekening werd gebracht. Dat mag echter alleen op bepaalde afdelingen. Ook bracht het ziekenhuis spiraaltjes in rekening bij zorgverzekeraars terwijl patiënten die al betaald hadden bij de apotheek.

De zorgautoriteit heeft bij het bepalen van de hoogte van de boete rekening gehouden met de medewerking en inzet van het ziekenhuis. “De manier waarop het ziekenhuis heeft gehandeld nadat het constateerde dat er fout gedeclareerd was is een voorbeeld voor andere ziekenhuizen”, aldus de NZa.

Economieredacteur Jeroen Wester over de boete:

“Dit is - zover ik weet - het grootste financiële schandaal ooit bij een Nederlands ziekenhuis. Dat de toezichthouder een boete van 2,5 miljoen euro oplegt, lever vooral imagoschade op. Dat bedrag kan het ziekenhuis makkelijk betalen. Veel groter probleem is de bijna 25 miljoen aan onterecht gefactureerde omzet die het ziekenhuis aan zorgverzekeraars moet terugbetalen. Ter vergelijking: dat is vijfmaal de jaarwinst over 2012.”