Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Mali

Malinese soldaten worden getraind bij het hoofdkwartier van de missie van de Europese Unie in Koulikoro.
Malinese soldaten worden getraind bij het hoofdkwartier van de missie van de Europese Unie in Koulikoro. Foto Reuters / Joe Penney

Een jihadistische groepering heeft in het noorden van Mali vier medewerkers van het internationale Rode Kruis ontvoerd. Dat heeft een lid van de groep, Mujao, vandaag bevestigd aan persbureau AFP. De medewerkers van de hulporganisatie leven nog en zijn niet gewond, zei de woordvoerder.

Het Rode Kruis liet gisteravond weten dat de organisatie geen contact meer had kunnen leggen met het voertuig waarin vijf mensen zaten. Naast vier medewerkers van het Rode Kruis zat ook een veearts aan boord van een andere hulporganisatie. Het zijn allemaal Malinezen.

De Mujao is een van de aan Al-Qaeda in de islamitische Maghreb gelieerde groeperingen die in 2012 het noorden van Mali hebben bezet. De strijders werden gedeeltelijk verjaagd na een militaire interventie onder leiding van Frankrijk. Namens de Verenigde Naties zijn nu ook Nederlandse militairen in het Afrikaanse land gestationeerd.