Sotsji dag 4: brons voor Margot Boer op 500 meter, Lee wint goud

Nederlands schaatssucces in Sotsji voor de vierde dag op rij: Margot Boer won brons op de 500 meter. Lees hier terug wat de Spelen ons brachten op dag vier van de Winterspelen.

Foto ANP/ Robin Utrecht

Boer gehuldigd voor haar historische bronzen plak

Margot Boer is vanavond geëerd in het Holland Heineken House door wielrenster Marianne Vos. Boer zorgde eerder vandaag voor een historische prestatie door als eerste Nederlandse schaatsster ooit een medaille te veroveren op de 500 meter.

Na vier dagen Winterspelen staat de teller voor Nederland al op acht medailles, een evenaring van het totaal van vier jaar geleden in Vancouver. Reden genoeg voor een tegel op de zogenoemde Legendary Lane en een hoop glimmende confetti voor Boer.

Foto ANP

Foto ANP

schaatsen

Wat brengt de dag van morgen?

Nog even een kleine sneak preview naar morgen: de dag begint dan om 08.00 uur met de ski-afdaling bij de vrouwen. Maar de Oranje ogen zijn natuurlijk gericht op het schaatsen op de 1000 meter voor de mannen om 15.00 uur met Michel Mulder, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Koen Verweij. Afgezien van Mark Tuitert, zitten de anderen in de latere ritten (bekijk hier het schema). Voor hun kansen, lees ons spoorboekje dat morgenochtend vroeg weer online staat.

Verder is er natuurlijk weer een pouleronde voor de curlingmannen- en vrouwen, begint ijshockey bij de mannen, is er kunstrijden en rodelen voor paren en de Noordse combinatie. En de vrouwen gaan morgen de halfpipe in met hun board. Hopelijk is de sneeuw wat beter van kwaliteit voor hen. Tot morgen!

Medaillespiegel tussenstand

En dat brengt de eindstand van vandaag op acht medailles voor Nederland. Daarmee staan we in aantal op de derde plaats, al hebben we een gouden medaille minder dan Duitsland:

Schermafbeelding Sochi2014.ru

De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag

Tijd om het liveblog en deze olympische dag af te sluiten. Nog even in het kort de belangrijkste punten op een rij:

- Het brons voor Margot Boer op de 500 meter; eindelijk is ze van haar 'vierde' plek-trauma af. Sang-hwa Lee pakte goud en reed in haar tweede race 37,28, een baan- en olympisch record. Marrit Leenstra en Lotte van Beek kwamen niet in de buurt van een podiumplaats.

- En allerlei favorieten wisten die verwachtingen vandaag niet in te lossen met onverwachte winnaars als gevolg; de Duitse Carina Vogt won goud bij het schansspringen voor de vrouwen. De Zwiterser Iouri Podladtchikov won goud op het onderdeel halfpipe. Nederlanders Dimi de Jong en Dolf van der Wal wisten beiden door een val geen finaleplaats te krijgen.

- Het waren dan ook geen ideale weersomstandigheden; er was veel gemopper op de zachte sneeuw. De Canadese skiester Dara Howell won niettemin goud op de slopestyle.

- De broertjes Ronald en Michel Mulder namen hun bronzen en gouden plak in ontvangst, Jan Smeekens zijn zilveren.

Zoals gisteren beloofd nog even de foto van de plak:

Twitter avatar mulderronald Ronald Mulder Hier is ie dan!!!!!!!!!! :-D http://t.co/uPlHO0dIx6

Ronald Mulder

Carina Vogt zweeft door de lucht

Carina Vogt was de laatste die moest springen. Vervolgens ging ze er verrassend met het goud vandoor. Foto AFP / Peter Parks

schansspringen

Goud voor Duitsland bij schansspringen vrouwen

En weer een verrassing: de Duitse Carina Vogt wint goud bij het schansspringen voor de vrouwen met sprongen van 103 en 97,5 meter. Het is het eerste Duitse goud op dit onderdeel, de discipline staat voor het eerst op het olympisch programma. De Oostenrijkse favoriete Daniela Iraschko-Stolz deed het met 246,2 punten net iets minder goed. De Franse Coline Mattel kwam tot 245,2 punten en pakte het brons. De Japanse favoriet Takanashi kon de belofte niet waarmaken en viel van het podium.

Winnaar van de gouden plak

Iouri Podladtchikov pakte het goud. AFP / Javier Soriano

halfpipe

Goud voor Zwitserland op halfpipe

Een spannende ontknoping; tegen de verwachting in pakt Iouri Podladtchikov het goud. Japanners Hirano en Hiraoka eindigen op twee en drie. De Amerikaan Shaun White, die in 2006 en 2010 goud won en als favoriet gold op dit onderdeel, eindigde als vierde. Hij ging al onderuit in de eerste run.

Shaun White kan zich wel voor z'n hoofd slaan nadat hij onderuit ging. Foto Reuters / Mike Blake


De Nederlanders Dolf van der Wal en Dimi de Jong redden het niet in de eerste heat en eindigden vanmiddag als elfde en dertiende. snowboarden

Smeekens, Mulder en Mulder met medaille

Van links naar rechts: Jan Smeekens (zilver), Michel Mulder (goud) en zijn broer Ronald Mulder (brons). De schaatsers poseren met verve op de bovenste trede van het erepodium. Ze kregen hun medailles zojuist omgehangen voor hun prestaties op de 500 meter die ze gisteren reden. Mulder zorgde voor het eerste Nederlandse olympische goud ooit op deze afstand.

schaatsen

Video: Boer en Timmer uit hun dak

Er is natuurlijk ook bewegend beeld van de vreugde bij Margot Boer en haar coach Marianne Timmer. Bekijk de video door op de foto te klikken. Bekijk hier ook de reactie van Boer na het behalen van haar bronzen medaille.

Margot Boer ziet dat ze brons heeft gewonnen.

Margot Boer ziet dat ze brons heeft gewonnen. Screenshot via NOS


schaatsen

Intussen, in de lege Adler Arena

...zit volgens onze sportredacteur Rob Schoof nog een Duitse commentator:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof In een volkomen lege Adler Arena zit een opgewonden Duitse tv-commentator nog even 'live' de 500m in te spreken. #Sochi2014 #zokanikhetook

schaatsen

In beeld: het geluk van Margot Boer

Uitzinnige vreugde bij Boer (en een beetje bij coach Marianne Timmer) nadat ze heeft gezien dat het brons voor haar is:

Foto ANP/ Robin Utrecht


Foto ANP/ Robin Utrecht


Foto ANP/ Robin Utrecht

schaatsen

Winnaars van brons zijn ook echt gelukkiger

Dat blijkt zelfs uit wetenschappelijk onderzoek.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk @thijszonneveld Uit onderzoek van 2012 blijkt dat sporters die brons winnen ook echt gelukkiger zijn: http://t.co/ihcasw0As4

schaatsen

Waarheid als een koe

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Je kunt beter brons winnen op een straatlengte achterstand dan zilver op twaalf duizendsten.

En daarom was Smeekens gisteren na zijn 500 meter ook heel teleurgesteld in eerste instantie en Boer volledig overrompeld van geluk.

schaatsen

Boer: 'ik heb alles gegeven en dat was genoeg'

Boer reageerde volledig overweldigd voor de camera's van de NOS:

"Wat was dit spannend, jeetje. Ik dacht: 37,71, dat gaat niet genoeg zijn. Mijn starts waren ietsje minder. De laatste bocht vloog ik weer gewoon als voorheen. Ik heb gewoon alles gegeven en dat is genoeg voor de derde plek. Ik ben zó blij. Ik heb het afgelopen jaar zo keihard gewerkt en het is zo mooi dat het er in dit toernooi uitkomt."

schaatsen

Zouden we bijna Lee's toptijd vergeten

Heel chauvinistisch allemaal, met spectaculaire brons voor Margot Boer, maar laten we niet Lee's geweldige tijd vergeten. Ze reed in haar tweede race 37,28, een baan- en olympisch record.

schaatsen

Brons voor Margot Boer!

Brons voor Margot Boer! Beixing Wang komt niet aan haar tijd. Sang-hwa Lee wint, zoals verwacht, goud. Fatkoelina pakt zilver.

schaatsen

Boer blijft Kodaira voor, nu tweede

Alleen Beixing Wang kan het brons nog bij Margot Boer weghouden. Kodaira gaat haar niet voorbij. Fatkoelina reed 37,49 en leidt nu. Boer staat tweede.

schaatsen

Ook Wolf en Zhang niet aan tijd Boer

Weer twee afvallers voor het podium. Ook Jenny Wolf en Hong Zhang, de verrassing van de eerste omloop, gaan Boer niet voorbij.

schaatsen

Boer is er eentje voorbij

Richardson, die voor Boer stond na de eerste race, bijt zich stuk op de tijd van de Nederlandse: 38,01. Boer is de Amerikaanse dus al voorbij. Het wordt spannend.

schaatsen

Boer verbetert zich, maar is het genoeg?

37,71, dat rijdt Boer. Maar is dat genoeg voor het podium? Er komen nog zes vrouwen.

schaatsen

Van Beek: 38,73

Lotte van Beek rijdt 38,73. Voor haar is de 500 meter slechts een opwarmertje voor de 1.000 en 1.500 meter. Nu Boer.

schaatsen

We zijn weer weg

De beslissing gaat vallen. Brittany Bowe rijdt de snelste tijd van de tweede omloop (38,37). Haar tegenstander Nesbitt gaat nu aan de leiding in het klassement. Nog twee ritten en dan komt Boer al op het ijs.

schaatsen

Duiding van de ISU

Het verschil tussen gouden Michel Mulder en zilveren Jan Smeekens was gisteren slechts twaalfduizendste. De tijd van Mulder werd tijdens de race van Smeekens gecorrigeerd met vierhonderdste. De ISU legt een en ander uit over de tijdwaarneming in deze video van de NOS.

schaatsen

Tussenstand 500 meter

Voor de goede orde, zo ziet de stand na twee races 500 meter er voorlopig uit. Het getal is de tijd van beide races opgeteld:

1. Miyako Sumiyoshi (Japan) 77.26
2. Angelina Golikova (Rusland) 77.68
3. Marrit Leenstra (Nederland) 77.74

schaatsen

Howells gouden run prachtig in beeld

Eerder op de dag won de Canadese skiester Dara Howell goud op de slopestyle. Van haar gouden run kun je prachtige beelden maken:

Twitter avatar ejcs Erin Conway-Smith Love this. RT @GlobeOlympics: Multiple-exposure shot of Dara Howell's gold medal run http://t.co/3I1boPBbFY http://t.co/3ASWy0mII7

slopestyle

Dweilpauze en dan de beslissing

Wordt het gewoon Lee, of kan Fatkoelina voor een Russische sensatie zorgen? En kan Zhang wéér verrassen? De Nederlandse ogen zijn gericht op Margot Boer, die nog steeds kansmaakt op het podium. Even pauze, dan nog acht ritten en we weten het.

schaatsen

Leenstra sneller in tweede omloop

Marrit Leenstra rijdt 38,70. Dat is sneller dan ze was in de eerste rit. Toen reed ze 39,03.

schaatsen

Boer in rit 13, Lee in laatste rit

Spannend wordt het pas na de dweil. Margot Boer, momenteel vijfde, komt al in de 13de rit aan de start. Ze rijdt tegen Laurine van Riessen. In de 17de en laatste rit start Lee. Ze rijdt tegen Wang.

De hele loting (en tussentijdse uitslag) vind je hier.

schaatsen

In ander schaatsnieuws...

De Canadees Denny Morrison zal de 1.000 meter schaatsen morgen. Opmerkelijk, omdat Morrison zich niet voor de afstand had geplaatst. Zijn landgenoot, Gilmore Junio, heeft besloten niet mee te doen. Volgens een woordvoerder van het team wilde Junio het Canadese team de beste kans op een medaille geven, schrijft persbureau AP. Morrison zou al uitkomen op de 1.500 meter. Een heel grote kanshebber op de 1.000 meter is Morrison trouwens niet.

schaatsen

Video: de ritten van Boer en Lee

Beelden van de rit van Sang-hwa Lee, leider in het klassement. Klik op de foto voor de video van de NOS. De rit van Boer vind je hier.

Sang-hwa Lee rijdt tegen Brittany Bowe.

Sang-hwa Lee rijdt tegen Brittany Bowe. Screenshot via NOS

schaatsen

De tussenstand

Vooraf misschien niet verwacht, gezien de dominantie van de Koreaanse Lee dit afgelopen seizoen, maar de olympische 500 meter bij de vrouwen is bijzonder spannend. Margot Boer is zeker nog niet uitgeschakeld voor een podiumplek. De tweede omloop begint om 15.35 uur.

De stand:

1. Sang-hwa Lee (Z-Korea) 37,42 (baanrecord)
2. Fatkoelina (Rusland) 37,57
3. Zhang (China) 37,58
4. Richardson (VS) 37,73
5. Boer (Nederland) 37,77

schaatsen

Sang-hwa Lee aan de leiding

Sang-hwa Lee gaat aan de leiding op de 500 meter (37,42), maar het gat met de concurrentie is kleiner dan wanneer dan ook dit afgelopen seizoen. Fatkoelina, de nummer twee, ligt maar 0,15 seconden achter op de Koreaanse. Dit is ook gunstig voor Boer.

schaatsen

Boer blijft meedoen voor podium

Boer rijdt een prima 37,77. Minder dan Fatkoelina en Zhang, maar beter dan Wang. Voorlopig de vierde tijd. Ze houdt kans op het podium.

schaatsen

Russische Fatkoelina leidt nu

Baanrecord voor de Russische Olga Fatkoelina. Ook zij verrast enigszins, met 37,57, een heel goede tijd. Boer moet heel hard rijden, wil ze kans houden op het podium na de tweede 500 meter. Positief: Wang valt iets tegen met 37,82.

schaatsen

Richardson en Wolf niet aan tijd Zhang

Degelijke tijden voor de Amerikaanse Heather Richardson (37,73) en de Duitse Jenny Wolf (37,93), maar niet beter dan die van Zhang. Zij leidt nog steeds met haar 37,58. Nog één rit en dan komt Margot Boer.

schaatsen

Van Riessen niet goed

Laurine van Riessen rijdt teleurstellend 38,64. Ze startte voor haar doen niet goed. Ze kan 10,3 openen, maar moest het nu doen met 10,5.

schaatsen

Diskwalificatie voor Judith Hesse

De Duitse Judith Hesse wordt gediskwalificeerd. Na een eerste valse start, is zij degene die een tweede keer vals start.

schaatsen

Caspersen Falla wint sprint vrije stijl

De Noorse Maiken Caspersen Falla heeft het goud gewonnen op de sprint (vrije stijl) bij het langlaufen. Landgenote Ingvild Flugstad Oestberg wint het zilver. Brons is voor Vesna Fabjan uit Slovenië. Er moest een fotofinish aan te pas komen om zilver en brons te bepalen.

langlaufen

500 meter weer begonnen

...met de Canadese Christine Nesbitt en de Koreaanse Bo Ra Lee.

schaatsen

In beeld: de ritten voor de dweil

De Canadese Anastasia Bucsis (rechts) in haar rit tegen de Russin Angelina Golikova.

De Canadese Anastasia Bucsis (rechts) in haar rit tegen de Russin Angelina Golikova. Foto AFP/ Damien Meyer


Lotte van Beek.

Lotte van Beek. Foto Reuters/ Phil Noble


De voorlopige leider in het klassement, de Chinese Hong Zhang.

De voorlopige leider in het klassement, de Chinese Hong Zhang. Foto AFP/ Jung Yeon-je

schaatsen

Dweil: de tussenstand

Na de dweil barst het pas echt los. Voor Nederland komen dan nog Laurine van Riessen en Margot Boer in actie. Dit is nu de tussenstand:

1. Zhang (China) 37,58
2. Van Beek (Nederland) 38,67
3. Golikova (Rusland) 38,82
4. Qi (China) 38,89
5. Leenstra (Nederland) 39,03

schaatsen

Mooie tijd, maar genoeg discussie

Zhang reed fantastisch, maar er is wel wat consternatie rond haar rit:

- zij of haar tegenstander Lobysjeva startte vals, maar het startpistool maakte geen geluid, zo lijkt het. Dat zou de goede opening voor Zhang kunnen verklaren, want zij opent normaal rond de 11 seconden, nu was dat 10,7.

- Zhang ging met haar schaats van het ijs af bij het finishen. Je moet met beide schaatsen op het ijs over de finish gaan. Voorheen was het toegestaan een zogenoemde kick-finish te doen, dus vooruit te schoppen met een schaats voor een snellere tijd.

schaatsen

Zhang verrast met baanrecord

Een grote verrassing: de Chinese Hong Zhang rijdt 37,58, een baanrecord. Ze rijdt altijd al goede rondes, maar startte nu ook heel erg goed.

schaatsen

Van Beek neemt leiding

Lotte van Beek rijdt met 38,67 een goede tijd en leidt momenteel na zes ritten.

Tussenstand:
1. Van Beek (Nederland) 38,67
2. Golikova (Rusland) 38,82
3. Qi (China) 38,89

schaatsen

Huidige baanrecord

Er is in de Adler Arena al 37,65 gereden, vorig jaar tijdens het WK Afstanden. Wie anders dan de Koreaanse Sang-hwa Lee reed deze tijd. Onze sportredacteur Maarten Scholten zei eerder dat hij verwacht dat ze vandaag '37,5' kan rijden.

schaatsen

Leenstra rijdt 39,03

Marrit Leenstra, de eerste Nederlandse op de baan, rijdt 39,03. Ze gaat geen enkele rol spelen in het klassement. Leenstra richt zich op de 1.000 en 1.500 meter dit toernooi, ze is geen pure sprinter.

schaatsen

500 meter begonnen

De 500 meter is begonnen. Je kunt weer meekijken bij de NOS.

schaatsen

Nederlandse Zwitser Van der Graaf uitgeschakeld

Laurien van der Graaf, geboren in Nederland (en in het bezit van een Nederlands paspoort) maar uitkomend voor Zwitserland, is niet door naar halve finales op de sprint (vrije stijl) bij het langlaufen. Ze werd vijfde in haar heat, de eerste twee gingen slechts door.

langlaufen

De Jong: tot over vier jaar

Dimi de Jong werd uitgeschakeld op de halfpipe, net als Dolf van der Wal, maar is toch positief over zijn ervaring:

Twitter avatar DimiDeJong Dimi de Jong Echt mega balen!!! 12e plek, net niet genoeg voor de halve finale. Maar wel een vette ervaring! Nu op naar #Pyeongchang2018 #TeamNL

halfpipe

Een korte voorbeschouwing

En dat doen we met onze sportredacteur Maarten Scholten, die in Sotsji is.

De kanshebbers?

"De Zuid-Koreaanse Sang-hwa Lee is natuurlijk torenhoog favoriet voor goud, de Chinese Beixing Wang zal dat zijn voor zilver."

En Margot Boer dan, onze belangrijkste troef?

"Zij hoort gewoon bij de strijd om de derde plek. Ik was bij een persconferentie van haar een paar dagen terug. Ze was heel rustig, heel zelfverzekerd. Boer is echt een gevoelsmens, net als Marianne Timmer dat vroeger was. En ze rijdt goed, ik denk niet dat ze vaak beter is geweest. Voor die derde plek doen ook Olga Fatkulina en Heather Richardson mee. En Kodaira was heel goed in de trainingswedstrijd. Heel misschien doet Jenny Wolf nog mee."

Twee van de vier Nederlanders op de afstand, Marrit Leenstra en Lotte van Beek, zijn meer 1.000 en 1.500 meterspecialisten. Hebben die er iets te zoeken?

"Leenstra en Van Beek die proberen gewoon een goede hele ronde te rijden met het oog op hun 1.000 en 1.500 meter."

schaatsen

Over een halfuur: de 500 meter bij de vrouwen

Nog een halfuurtje (13.45 uur) en dan beginnen de schaatsvrouwen aan hun eerste 500 meter. Net als bij de mannen zullen ze twee keer een 500 meter rijden. De tijden worden bij elkaar opgeteld. Een Nederlands 1-2-3'tje zal er vandaag niet in zitten. In tegenstelling tot de mannen, horen we in Nederland niet echt bij de internationale sprinttop. Voor Nederland komen Margot Boer, Marrit Leenstra, Laurine van Riessen en Lotte van Beek in actie.

Dit is het rittenschema voor de eerste 500 meter:

1. Denise Roth
2 Marrit Leenstra - Park Seung-Ju
3 Qi Shuai - Gabriele Hirschbichler
4 Yvonne Daldossi - Sugar Todd
5 Anastasia Bucsis - Angelina Golikova
6 Lotte van Beek - Zhang Shuang
7 Marsha Hudey - Kim Hyun-Yung
8 Jekaterina Lobysjeva - Zhang Hong
9 Vanessa Bittner - Danielle Wotherspoon
10 Lee Bo-Ra - Christine Nesbitt
11 Jekaterina Malysjev - Karolína Erbanová
12 Lauren Cholewinski - Jekaterina Ajdova
13 Judith Hesse - Miyako Sumiyoshi
14 Laurine van Riessen - Maki Tsuji
15 Jenny Wolf - Heather Richardson
16 Wang Beixing - Olga Fatkoelina
17 Nao Kodaira - Margot Boer
18 Brittany Bowe - Lee Sang-Hwa

schaatsen

Ronald Mulder belooft foto van zijn medaille

Ronald Mulder, winnaar van brons gisteren op de 500 meter, belooft vanavond een foto te twitteren met zijn plak:

Twitter avatar mulderronald Ronald Mulder OLYMPISCH BRONS!!! Dank voor alle gave reacties. Vanavond een tweet met foto van de medaille :-D #GoTeamNL #Sochi2014

Ronald Mulder

Actiefoto Dolf van der Wal

Dolf van der Wal springt van de halfpipe. AFP / Dimitar Dilkoff

halfpipe

Nee, ook De Jong uitgeschakeld

Helaas, dat was het alweer voor de Nederlandse snowboarders op de halfpipe. Nadat Dolf van der Wal eerder al werd uitgeschakeld, heeft De Jong zich ook niet kunnen plaatsen voor de halve finale. De Japanner Ayumu Hirano wint de eerste run en gaat samen met de Zwitsers Christian Haller en David Habluetzel naar de finale. Arthur Longo, Tim-Kevin Ravnjak, Shi Wancheng, Gregory Bretz, Seamus O'Connor en Johann Baisamy gaan naar de halve finales.

halfpipe

Ook De Jong blijft staan: 64,25

Voor Dimi de Jong spant het erom. Hij scoorde zojuist 64,25 en staat daarmee negende. Dat is nu nog genoeg voor de halve finale, maar er komen nog drie mannen.

halfpipe

Geen halve finale Van der Wal

Nee, dit zat eraan te komen: de Rus Nikita Avtaneev heeft beter gescoord (63,75) tijdens zijn tweede run en dus is Dolf van der Wal uitgeschakeld. Hij staat nu tiende, waar slechts de eerste negen naar de halve finales zouden gaan. Nu hangt alles af van debutant Dimi de Jong.

halfpipe

Van der Wal blijft nu wel staan: 62,50 punten

Dolf van der Wal is in zijn tweede kwalificatierun de eerste snowboarder uit Nederland die niet valt. Hij komt tot een score van 62,50 punten, een voorlopige negende plek in de tussenstand bij de kwalificatie. Die positie moet hij vasthouden, wil hij zich plaatsen voor de halve finales. Als er ook maar iemand beter scoort, dan is het voorbij.

halfpipe

Video: de val van Van der Wal

Dolf van der Wal viel pijnlijk op de rand van de halfpipe tijdens zijn eerste run. Klik op de foto voor beelden:

Dolf van der Wal tijdens zijn eerste run.

Dolf van der Wal tijdens zijn eerste run. Screenshot via NOS

halfpipe

Foto: de olympische halfpipe

Zo ziet hij er dus uit, die olympische halfpipe:

Twitter avatar Sochi2014 Sochi 2014 More action from the Extreme Park as qualification starts in #HalfPipe - can @shaun_white defend his Gold? #Sochi2014 http://t.co/pMspcGEz5m

halfpipe

Niet zo'n best statistiekje

Het gaat vooralsnog niet best bij de Nederlandse snowboarders dit toernooi. Het is zelfs zo dat geen van hen überhaupt is blijven staan tijdens een run. Cheryl Maas viel vier keer tijdens de slopestyle vorige week en dit weekend en nu vallen dus ook Dimi de Jong en Dolf van der Wal op de halfpipe. Zes uit zes.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Shit. Nog altijd geen Nederlandse snowboarder die is blijven staan deze Spelen.

halfpipe

Ook geen goede run De Jong

Ook Dimi de Jong zet geen beste eerste run neer. Hij kwam verkeerd neer na een van zijn sprongen, waardoor er geen goede score in zat. Later vandaag krijgt hij een tweede kans, net als Van der Wal.

halfpipe

Toch een beetje Nederland bij het langlaufen

Nederland heeft eigenlijk niets te zoeken bij het langlaufen, maar toch is er enigszins Nederlandse inbreng in de sport. Voor Zwitserland komt namelijk de 26-jarige Laurien van der Graaf uit, die nog steeds ook een Nederlands paspoort heeft. Bij de kwalificatie op de sprint (vrije stijl) zette ze de twintigste tijd neer. Dat was genoeg voor een plaats in de kwartfinales, want de beste dertig gingen door.

Foto uit 2011:

Laurien van der Graaf (rechts) in 2011.

Laurien van der Graaf (rechts). Foto EPA/ Kevin Kurek

langlaufen

In beeld: Howells slopestylegoud

Howell viert haar goud, links haar landgenote en winnares van brons Kim Lamarre.

Howell viert haar goud, links haar landgenote en winnares van brons Kim Lamarre. Foto Reuters/ Mike Blake


Howell in actie.

Howell in actie. Foto Reuters/ Mike Blake

slopestyle

Van der Wal valt

Dolf van der Wal had één goede sprong, maar bij zijn tweede landt hij op de rand van de halfpipe. Dan moet het in de tweede run maar gebeuren.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Shit! Dolf van der Wal landt boven op de coping. Keihard. #halfpipe #sochi

halfpipe

Kwalificatie halfpipe (met Nederlanders) van start

Dimi de Jong en Dolf van der Wal komen zometeen namens Nederland in actie op de halfpipe bij het snowboarden. De Jong maakt zijn debuut, Van der Wal was er vier jaar geleden ook al bij. Hij werd toen 37ste. De Jong eindigde in het seizoen 2011/2012 als tweede in het wereldbekerklassement op de halfpipe. Er wordt echter niet op een medaille voor één van beiden gerekend. Meekijken doe je, zoals altijd, bij de NOS (kanaal 3).

halfpipe

Howell blijft bovenaan, wint goud op slopestyle

De Canadese skiester Dara Howell pakt het goud op de slopestyle (94,20 punten). De Amerikaanse Devin Logan pakt het zilver (85,4 punten), Howells landgenote Kim Lamarre wint het brons (85 punten). Howell won vorig jaar al zilver op het wereldkampioenschap in Noorwegen.

slopestyle

Veel valpartijen op 'sloopstijl'

De sneeuw is zacht, dat schreven we al eerder, en dat maakt deze slopestyle ook best gevaarlijk. Er zijn al meerdere skiesters gevallen. Net viel de Canadese Yuki Tsubota hard na een sprong en moest met een brancard van de baan worden gehaald.

Meer 'sloopstijl' dan slopestyle dus:

Twitter avatar Massive1981 Massive © Het doet z'n naam wel eer aan #SloopStijl #os2014 #Ned1

slopestyle

Video: dansen op Beyoncé voor elke race

Dit is de Amerikaanse Kate Hansen. Hansen rodelt. Ze is geen wereldtop - ze staat tiende na twee van de vier runs -, maar haar routine voor de wedstrijd is wel van bijzonder hoog niveau. Voor elke race gaat ze los op muziek, vrijwel altijd op Beyoncé. En dat levert leuke beelden op (excuus voor de wat mindere kwaliteit):

rodelen

Canadese Howell beste na eerste run

De Canadese skiester Dara Howell was met afstand de beste in de eerste run op de slopestyle. Ze kwam tot een score van 94,20. De Amerikaanse Devin Logan (85,40) staat momenteel tweede, de Nieuw-Zeelandse Anna Segal (77,00) derde. Er volgt zo nog een tweede run. De beste poging telt.

Dara Howell (Canada) is leider na de eerste run. Hier is ze bezig met haar kwalificatie.

Dara Howell (Canada) is leider na de eerste run. Hier is ze bezig met haar kwalificatie. Foto AP/ Sergei Grits

slopestyle

Finale slopestyle freestyleskiën bezig

Momenteel is de vrouwenfinale bij de slopestyle op de ski's bezig. Live volgen doe je bij de NOS. De beste van twee runs telt. Misschien wel de belangrijkste kandidaat vooraf op goud, Kaya Turski, is niet in de finale actief. De winnares op dit onderdeel bij de prestigieuze X Games van vorig jaar kwam niet door de kwalificaties.

slopestyle

Gedoe rond de halfpipe

Vandaag komen Nederlanders Dimi de Jong en Dolf van der Wal in actie op de halfpipe bij het snowboarden. Over dat onderdeel is nogal wat te doen in Sotsji. Er was al felle kritiek op de olympische halfpipe van onder anderen de Amerikaanse tweevoudig olympisch kampioen Shaun White en zijn landgenoot Hannah Teeter, White noemde een trainingssessie "frustrerend", Teeter noemde het zelfs een "junk show".

Dit heeft alles met het weer in Sotsji te maken. Het is er momenteel zeer mild en dat zorgt vooral papperige sneeuw, verre van ideaal voor de snowboarders. Het leek even alsof de organisatie had geluisterd naar de kritiek van de deelnemers; even was er sprake van dat de kwalificatie bij de mannen van vanochtend (start 11.00 uur) niet zou doorgaan en dat ze direct in actie zouden komen in de halve finale vanmiddag. Maar daar is blijkbaar nu toch geen sprake van, de kwalificatie gaat gewoon door.

halfpipe

Dé video van gisteren: '1-2-3, 1-2-3, 1-2-3!'

Noem één koninklijk paar dat zo actief op de tribune sport kijkt als koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Gisteren waren de camera's op ze gericht tijdens de ontknoping op de 500 meter, aan het einde van de rit van Jan Smeekens. Het enthousiasme is aanstekelijk. Klik op de foto voor de video van de NOS.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten op de tribune voor de 500 meter schaatsen bij de mannen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten op de tribune voor de 500 meter schaatsen bij de mannen. Foto AFP/ Damien Meyer

koninklijk huis

De ochtend tot nu toe

In Sotsji is het drie uur later, dus daar is al het een en ander gebeurd. Dit is wat je tot nu toe vanochtend hebt gemist:

- Het curlingtoernooi bij de vrouwen is bezig. Zweden, de huidige olympisch kampioen, ging pijnlijk ten onder tegen Canada: 3-9. Canada, winnaar van zilver vier jaar terug, won ook al zijn eerste wedstrijd, met 9-2 van China. Zuid-Korea won met 12-7 van Japan, de Russen versloegen de Amerikanen met 9-6 en Zwitserland won met 7-6 van Denemarken. Zwitserland en Rusland hebben, net als Canada, de eerste twee wedstrijden gewonnen.

- De laatste trainingssessie voor de afdaling bij het alpineskiën voor de vrouwen is afgelast. Het weer is te mild en de sneeuw te zacht. Morgen skiën de vrouwen het koningsnummer.

curling

Goedemorgen

Goedemorgen! Na dat unieke tweede geheel oranje podium gisteren op de 500 meter bij de mannen, hebben we al bijna net zoveel medailles als vier jaar geleden in Vancouver. Zeven medailles, en dat na drie dagen. We moeten waken voor een "hype", zei technisch directeur van de schaatsbond Arie Koops gisteren. Feit is wel dat er nog heel veel dagen medailles te verdienen zijn, dus een beetje enthousiasme mag ook wel.

Komen er vandaag medailles bij? Dat is niet heel waarschijnlijk. In het kort het programma:

- Twee Nederlanders komen in actie op de halfpipe bij het snowboarden. De 19-jarige Dimi de Jong debuteert op de Spelen, de 26-jarige Dolf van der Wal was er vier jaar geleden ook al. In het ijzersterke veld hebben ze eigenlijk weinig kans. Van der Wal werd in Vancouver in 2010 37ste. De eerste heat is om 11.00 uur.
- De vrouwen schaatsen vanmiddag hun 500 meter. In tegenstelling tot de mannen hoort Nederland daar niet bij de internationale top. Margot Boer maakt nog wellicht nog kans op een medaille, maar die zal hooguit brons van kleur zijn. De absolute favoriete is de Koreaanse Sang-hwa Lee, de wereldrecordhouder. Die is bij voorbaat al niet te verslaan.

Voor andere sporten die vandaag op het programma staan, lees ons spoorboekje van de dag.

programma