Kunstschat Gurlitt nog groter dan gedacht

Een naamplaatje op het huis in Salzburg van de Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt.
Een naamplaatje op het huis in Salzburg van de Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt. Foto EPA / Barbara Gindl

De kunstverzameling van de Duitse Cornelius Gurlitt is nog groter dan aanvankelijk werd gedacht. Ook in zijn tweede huis in het Oostenrijkse Salzburg werden meer dan zestig waardevolle kunstwerken aangetroffen. Van veel van zijn kunstwerken bestaat het vermoeden dat ze door de nazi’s zijn gestolen van hun rechtmatige eigenaars.

Het gaat om schilderijen van onder anderen Claude Monet en Pablo Picasso. Dat heeft de woordvoerder van de 81-jarige kunsthandelaarszoon vandaag gezegd. In zijn appartement in het Beierse München werden in 2012 maar liefst 1406 schilderijen gevonden.

Gurlitt staat sinds eind vorig jaar onder toezicht. Hij wordt begeleid door zijn advocaat Christoph Edel. Hij heeft gisteren opgedragen de werken in Salzburg veilig te stellen om inbraak en diefstal te voorkomen. De gevonden werken worden onderzocht door experts die moeten bepalen hoe de vader van Gurlitt eraan is gekomen.

De vader van de bejaarde kunstverzamelaar heeft veel werken in de oorlog kocht van het nazi-ministerie. Ook kocht hij kunstwerken voor weinig geld van joodse verzamelaars. De grote vraag is wie de rechtmatige eigenaren van de werken zijn. (Novum)