kort

Sotsji, dag 4

Even stonden we gisteren bovenaan in het medailleklassement. Een paar uurtjes, totdat de Canadese freestyleskiër Alexendre Bilodeau gisteravond goud won op het onderdeel moguls. En zijn landgenoot Mikaël Kingsbury het zilver. Daardoor ging Canada Nederland net voorbij.

Uiteraard werden er nog meer olympische titels vergeven. De Duitse skiester Maria Höfl- Riesch won net als vier jaar geleden de supercombinatie. Het is alweer haar derde olympische titel, in 2010 won ze naast de supercombinatie ook de slalom.

Ook de Fransen hebben er een gouden plak bij. De biatleet Martin Fourcade won de 12,5 kilometer achtervolging. Ole Einar Bjørndalen had bij dat onderdeel de succesvolste sporter op de Winterspelen aller tijden kunnen worden. De veertigjarige Noor heeft sinds zaterdag, toen hij goud won op de 10 kilometer, 12 olympische medailles in zijn bezit, een dertiende zou een record zijn. Maar hij eindigde net naast het podium, als vierde.

En behalve goud gewonnen werd ook weer goud uitgereikt, op medal-plaza. Camiel Eurlings, oud-minister en IOC-lid, had de eer om de gouden medaille aan Ireen Wüst te geven.

De Amerikaanse bobsleeër Johnny Quinn lijkt de running gag van de Spelen te worden. Zaterdag kwam de Amerikaan in het nieuws omdat de deur van zijn badkamer in het slot was gevallen en hij de deur geforceerd had om zich te bevrijden. Gisteren zat hij opnieuw vast, in een lift. Aldus een tweet van zijn ploeggenoot Nick Cunningham:

Of course I’m with @JohnnyQuinnUSA when the elevator door breaks and we get stuck! Good thing I’m with him!